PO VLADNEM OBISKU

Vlada na javni tribuni razkrila, komu bo 'dihala za ovratnik'

Minister Cigler Kralj je razkril, kako nameravajo spodbuditi brezposelne k aktivnejšemu iskanju zaposlitve.
Fotografija: Vladna javna tribuna FOTO: N. B.
Odpri galerijo
Vladna javna tribuna FOTO: N. B.

Vladni obisk južnega dela osrednjeslovenske regije se je zaključil z javno tribuno, na kateri so sodelovali tudi gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji. Beseda je med drugim nanesla tudi na energetsko krizo, na brezposelne osebe in spodbude za aktivnejše iskanje zaposlitve.

image_alt
Ekskluzivno: Počivalšek predčasno prekinja predvolilna soočenja

Glede energentov je direktorja podjetja Siliko zanimalo, kaj lahko pričakujejo glede cen energentov, saj ima njihovo podjetje veliko porabo in se je znašlo v velikih težavah zaradi tega. Minister Jernej Vrtovec je dejal, da so cene elektrike odvisne tudi od plina, kjer pa je »trg ponorel«. Dejal je, da so pomagali po najboljših močeh, saj so sprejeli številne ukrepe, tako za podjetja kot tudi posameznike. »Ko se je trg že malce umiril, se je zgodila ruska agresija.« Pravi tudi, da v naslednjih mesecih situacije na tem področju ni mogoče predvideti. 

Premier Janez Janša pa je dejal, da so v večjih težavah tisti, ki so odvisni od plina. »Če je kdo od vas odvisen od plina, tukaj je pričakovati še nekaj turbulenc. /.../ Delamo pa intenzivno na tem, da si do naslednje kurilne sezone zagotovimo alternativne vire plina.« Na področju cen nafte se bo po besedah Janše situacija uredila prej. 

Bi to res spodbudilo brezposelne?

Eno od podjetnic je zanimalo, kako bodo 60.000 ljudi spodbudili k aktivnejšemu iskanju zaposlitvi, saj je potreba po delavcih velika. Minister Janez Cigler Kralj je dejal, da so v tem mandatu na več ravneh aktivirali zavode za zaposlovanje in centre za socialno delo. Ti naj bi v prihodnosti iskalcem zaposlitve bolj 'dihali za ovratnik', da bi aktivno iskali zaposlitev. Eden od predlogov je, da bi iskalci morali po treh mesecih sprejeti delo, ki zahteva eno stopnjo nižjo izobrazbo, kot je njihova. Po šestih mesecih pa bi morali sprejeti delo, kjer je zahtevana stopnja izobrazbe za dve stopnji nižja. Cigler Kralj je dejal še, da je trenutno v Sloveniji 60.800 brezposelnih ljudi, a ta številka pada za 400 do 1000 na teden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije