Vinska kraljica nazdravlja s frankinjo plus

Ano Pavlin je prva pot prek občinskih meja peljala na Lisco. Vinar Jernej Martinčič je zanjo pripravil frankinjo plus.
Fotografija: Vinska kraljica Ana Pavlin in vinar Jernej Martinčič na Lisci nazdravljata delavskemu prazniku. FOTOGRAFIJE: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Vinska kraljica Ana Pavlin in vinar Jernej Martinčič na Lisci nazdravljata delavskemu prazniku. FOTOGRAFIJE: Nada Černič Cvetanovski

Zadnji prosti praznični dan in še pred rahljanjem ukrepov zaradi koronavirusa se je na razglednem dvorišču pred Tončkovim domom na Lisci, ki bo zaradi obnove še nekaj dni zaprt, že točila frankinja. Pa ne katera koli, temveč frankinja plus iz vinske kleti Martinčič iz Šmalčje vasi pri Šentjerneju, ki je protokolarno vino letošnje vinske kraljice Ane Pavlin.
Točil jo je vinogradnik in vinar Jernej Martinčič, ki je Ani, ta je bila pred dvema letoma cvičkova princesa, obljubil, da bo, če bo kdaj vinska kraljica, pripravil posebno polnitev zanjo. In obljubo je držal! Ni mu bilo težko, saj ima doma posajenih več kot 30.000 trt in vina kot vode.


»Letos bo drugače, saj bo zaradi pozebe pridelek zdesetkan,« že zdaj ugotavlja Martinčič, ki pravi, da je treba na vse gledati s pozitivne plati. »Zdaj si bo trta odpočila, vinogradniki pač ne, in tudi zaloge vina se bodo izpraznile,« ugotavlja in upa na višje cene vina in na manj prodaje na črno.
 

S krono na njivo


Da je vsako zlo za nekaj dobro, se strinja tudi vinska kraljica Ana Pavlin, ki je na ta majski dan prvič v življenju obiskala Lisco, kar si je vedno želela. »To je bila tudi moja prva pot iz karantene prek občinskih meja,« je povedala 24-letna študentka zadnjega letnika magistrskega študija turizma na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki svojo prihodnost vidi v turizmu. Doma je z Otočca pri Novem mestu, njena družina pa kmetuje na znameniti Matjaževi domačiji v Grčevju, kjer imajo posajenih par tisoč trt.


»Ko so se začeli ukrepi zaradi virusa, sem mislila, da bo trajalo teden ali dva, in se veselila, da si bom malo spočila po številnih dogodkih, na katerih sem se pojavljala in promovirala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino,« je razpredala kraljica. A potem se je vse podaljšalo in družina je v času karantene dosadila več kot tisoč trt, zaradi divjadi so ogradili vinograde.
Frankinja plus je protokolarno vino letošnje vinske kraljice.
Frankinja plus je protokolarno vino letošnje vinske kraljice.

»Če ne bi bilo epidemije, tega prav gotovo ne bi postorili,« dodaja kraljica, ki kljub kroni z veseljem poprime za kmečka dela, pomaga pri delu v vinogradu in se kali v kletarjenju, skupaj z družino pa na domači Matjaževi domačiji skrbi za promocijo vina in se navdušuje nad turizmom v zidanicah.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije