KORONAVIRUS

Vse, kar morate vedeti o aplikaciji #Ostanizdrav (VIDEO)

Aplikacija deluje anonimno in ne beleži gibanja z GPS.
Fotografija: Aplikacija bi lahko postala tudi obvezna. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Aplikacija bi lahko postala tudi obvezna. FOTO: Voranc Vogel

Ministrstvo za javno upravo je pred dnevi predstavilo mobilno aplikacijo za lažje sledenje okužbam s covid-19. Kot kažejo izkušnje, je njena uporaba dokaj enostavna, četudi jo nekateri v mobilni trgovini Google Play težko najdejo.

Sicer pa aplikacija deluje anonimno in ne beleži našega gibanja z GPS. Na voljo je v 4 jezikih: slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem. Delovala bo le ob prižgani bluetooth povezavi.

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi - te se zaradi varnosti spreminjajo vsakih deset minut, brišejo pa se po 14 dnevih.

Priporočljivo je, da si aplikacijo uporabniki namestijo v čim večjem številu. Njena uporaba pomembna in smiselna, ko smo še zdravi. V primeru, ko smo okuženi z novim koronavirusom, o tem prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali, in sicer preko naključnih oddajnih kod, ki ne razkrivajo identitete. Priporočljivo je tudi, da si uporabniki nastavijo prednostno delovanje aplikacije v ozadju, s čimer omogočijo, da obvestilo o morebitnem stiku z okuženim dobijo tudi, če v tistem trenutku aplikacije nimajo odprte.

Vlada ne izkučuje, da bi uporaba aplikacije #Ostanizdrav postala obvezna. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije