VREME SE JE ZNESLO NAD SLOVENIJO

VIDEO: Neurja, kakršnih mnogi ne pomnijo: veter, strele, monsunski dež

Nevihte so možne tudi danes.
Fotografija: Posledice neurja v Gornjem Doliču v občina Mislinja. FOTO: Bralka Milena
Odpri galerijo
Posledice neurja v Gornjem Doliču v občina Mislinja. FOTO: Bralka Milena

LJUBLJANA – »Danes smo imeli gasilci iz Gornjega Grada polne roke dela. Najprej smo posredovali na poplavljenem vikendu, nato pri zalitju kleti, nazadnje pa pri udaru strele, ki na srečo ni zanetila požara. Vmes smo tudi pomagali s črpanjem vode iz kleti,« nam je sporočil bralec Domen in poslal posnetek deročega hudournika.
 
Preberite še:

VIDEO: Oseba poškodovana, ko je strela udarila v hišo





Ob 13.33 je občino Gornji Grad zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Poplavilo je objekte, strele je udarila v gospodarsko poslopje, meteorna voda je ogrožala objekte. Posredovali so gasilci PGD Gornji Grad, Nova Štifta in Bočna, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Bralec Robert je poslal fotografijo naliva v Sveti Ani v Slovenskih goricah.
Posledice neurja v Sveti Ani v Slovenskih goricah. FOTO: Bralec Robert
Posledice neurja v Sveti Ani v Slovenskih goricah. FOTO: Bralec Robert


Fotografijo posledi neurja v Gornjem Doliču v občina Mislinja nam je poslal bralka Milena.
Posledice neurja v Gornjem Doliču v občina Mislinja. FOTO: Bralka Milena
Posledice neurja v Gornjem Doliču v občina Mislinja. FOTO: Bralka Milena


Domen in njegovi kolegi gasilci iz Gornjega Grada pa niso bili edini gasilci, ki so bili včeraj čez dan in ponoči na delu. O številnih intervencijah poročajo iz skoraj vse države, predvsem iz osrednjega in vzhodnega dela. V kar 333 intervencijah so posredovali gasilci iz 361 prostovoljnih gasilskih društev in 19 poklicnih enot, poroča republiški center za obveščanje. V Laškem so iz podhoda gasilci rešili zalito osebno vozilo.



Gasilci so imeli polne roke dela tudi s prekrivanjem streh, ki jih je odkril močan veter, z odstranjevanjem podrtih dreves in električnih drogov in odstranjevanjem posledic plazov. Zemeljski plaz se je že dopoldne sprožil na lokalno cesto v Podpeci, številne ceste so zaradi plazov zaprte v občini Prevalje.



Strela je udarila v hlev v Čezsoči v občini Bovec, nad krajem Vrhpolje pa je zaradi udara strele v drevo zagorelo 20 kvadratnih metrov trave in podrastja. V Bohinju je opoldan domnevno zaradi udara strele zagorel počitniški objekt, škoda je ocenjena na okoli 15.000 eurov. Zaradi udara strele je zagorel stanovanjski objekt v naselju Šmarca v občini Kamnik. Strela je udarila tudi v stanovanjski objekt v Kamniku, do požara pa ni prišlo.

Popoldne oziroma ponoči so se po krajšem zatišju neurja ponovno razbesnela v osrednjem in vzhodnem delu države. Meteorna voda je med drugim zalivala prostore zapora na Dobu, knjižnice v Ljubljani in zdravstvenega doma.

Gasilci PGD Kapela so odstranili drevo s cestišča in drevo, ki se je podrlo na stanovanjsko hišo. ​Iz JKP Slovenj Gradec sporočajo, da je zaradi neurja onesnažena pitna voda iz vodooskrbnega območja Dolič, zato je vodo do nadaljnjega treba prekuhavati.


 

Je bilo tudi pri vas pestro? Pošljite nam fotografijo ali video.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije