FINANCIRANJE STA

Veselinovič odstopil: Ne bom sodeloval pri teptanju novinarske avtonomije

Pogovori z Urbanijo po njegovih besedah niso bili uspešni.
Fotografija: Pogovori z Urbanijo po njegovih besedah niso bili uspešni. FOTO: TV Slovenija
Odpri galerijo
Pogovori z Urbanijo po njegovih besedah niso bili uspešni. FOTO: TV Slovenija

Direktor STA Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni. Tako je nadzorni svet STA obvestil, da odstopa s funkcije direktorja STA. »Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval,« je zapisal Veselinovič. »Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan.«

Ob tem je Veselinovič spomnil na zakonsko dolžnost države, da mora mesečno plačevati javno službo STA, ki jo je ugotovilo ustavno sodišče. »To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami.« Rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, sta po njegovem »očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade«.

​Urbanija presenečen


Vprašanja smo naslovili tudi na Ukom in jih vprašali, kako komentirajo Veselinovičev odstop. V odgovoru so zapisali, da se je šef Ukoma Uroš Urbanija odzval na twitterju. Po njegovem je odstop Veselinoviča svojevrstno presenečenje, saj da mu je Ukom ugodil v vseh zahtevah »razen v tistih, ki so v očitnem nasprotju z zakonom, je bila pripravljena za podpis nova pogodba. Toda po današnjem odstopu se zdi, da Veselinović ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil. Žal pa je bil to način delovanja direktorja Veselinovića zadnje leto. Kar 6 mesecev je trajalo, da je UKOM-u Veselinović dostavil zahtevano dokumentacijo, pa še tukaj se je pozneje izkazalo, da je to dokumentacijo prirejal in nekatere stvari prikrival. Ko je vlada z Uredbo uredila obveznosti UKOM-a, kar je zahteval Veselinović, je tej uredbi paradoksalno nasprotoval Veselinović prek sodišča. Zato se financiranje ni moglo uredilo že julija. Veselinović je sicer zoper UKOM sprožil številne postopke, a do danes prav vse izgubil. Zadnji postopek na vrhovnem sodišču, ki mu je jasno povedalo, da vladna uredba velja in da celo olajša financiranje,« je zapisal (nelektorirano) Urbanija.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije