iOS 18

Vesela novica za vse uporabnike mobilnikov Apple: dodali so slovenski jezik

Uporabniki pametnih telefonov iphone Xs in vseh novejših modelov si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili jeseni.
Fotografija: Tim Cook ob predstavitvi novosti. FOTO: Carlos Barria Reuters
Odpri galerijo
Tim Cook ob predstavitvi novosti. FOTO: Carlos Barria Reuters

Uporabniški vmesnik operacijskega sistema za pametne telefone ameriškega proizvajalca Apple iphone iOS 18 bo na voljo tudi v slovenščini, poročata portala Tehnozvezdje in Uporabna stran. Operacijski sistem iOS bo na podprtih napravah širši javnosti na voljo jeseni.

Mobilni operacijski sistem iOS 18 je ameriški tehnološki velikan Apple predstavil v ponedeljek na svoji letni konferenci za razvijalce. Uporabniki pametnih telefonov iphone Xs in vseh novejših modelov si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili jeseni, je zapisano na spletni podjetja Apple.

Trenutno je že na voljo preizkusna različica iOS 18. Kot poroča portal Tehnozvezdje, se je v prvih preizkusnih izdajah operacijskih sistemov iOS 18 in ipadOS 18 pojavila slovenščina.

Poslovenili operacijske sisteme

O vključitvi slovenščine med možne jezike uporabniškega vmesnika za iphone se je dolgo govorilo, k temu so pozivali tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine, pa je bila novela zakona o javni rabi slovenščine, poroča portal Uporabna stran.

Novela, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku aprila letos, predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

Slovenija do sprejetja novele ni imela učinkovitega načina, kako zagotoviti, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščine je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob predstavitvi novele novembra lani poimensko navedla dva primera: operacijski sistem Windows, ki je bil poslovenjen pred več kot 30 leti, in Apple, ki svojih operacijskih sistemov ni poslovenil, čeprav jih uporablja zelo veliko Slovencev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije