GOSPODARSTVO

»V tretjem četrtletju smo zaznali umirjanje gospodarske dejavnosti«

Pod črto je rast gospodarske dejavnosti v tretjem trimesečju vseeno nekoliko višja kot v prvih treh mesecih tega leta in ob koncu 2022.
Fotografija: Poleg upočasnjevanja, ki so ga statistiki zaznali že prej, je slovensko gospodarstvo v poletnem trimesečju utrpelo tudi šok zaradi posledic avgustovske ujme na podjetja v delu države. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Poleg upočasnjevanja, ki so ga statistiki zaznali že prej, je slovensko gospodarstvo v poletnem trimesečju utrpelo tudi šok zaradi posledic avgustovske ujme na podjetja v delu države. FOTO: Guliver/Getty Images

Slovenski BDP se je v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani realno okrepil za 1,1 odstotka, je danes objavil statistični urad. V devetih mesecih skupaj je bila medletna rast 1,3-odstotna. Po desezoniranih podatkih se je gospodarska dejavnost medletno okrepila za 1,6 odstotka, v četrtletni primerjavi pa nazadovala za 0,2 odstotka.

»V tretjem četrtletju smo zaznali umirjanje gospodarske dejavnosti,« so pričakovanja pred današnjo objavo potrdili na statističnem uradu. Poleg upočasnjevanja, ki so ga statistiki zaznali že prej, je slovensko gospodarstvo v poletnem trimesečju utrpelo tudi šok zaradi posledic avgustovske ujme na podjetja v delu države.

V drugem trimesečju je bila namreč realna rast BDP po popravljenih podatkih 1,6-odstotna (prva ocena je govorila o 1,4-odstotni rasti), po desezoniranih podatkih pa se je BDP v pomladnem četrtletju okrepil za 1,7 odstotka (prva ocena je bila 1,6 odstotka). Na četrtletni ravni je BDP v drugem trimesečju medtem narasel za 1,0 odstotka.

Je pa pod črto rast gospodarske dejavnosti v tretjem trimesečju vseeno nekoliko višja kot v prvih treh mesecih tega leta in ob koncu 2022.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije