ALKOHOLIZEM

V piceriji v Celju tudi natakarica zavijala z očmi ob naročilu piva za prvošolca

Košir je zgrožen nad tem, kar se je zgodilo.
Fotografija: Otrok vsrkava vzorce iz življenja, ki mu jih predstavljamo odrasli. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Otrok vsrkava vzorce iz življenja, ki mu jih predstavljamo odrasli. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

CELJE  – V eni od picerij v Celju so starši bodočemu prvošolčku ob vstopu v šolo naročil pivo, so zapisali na facebooku Preventivna platforma.  Bilo je sicer brezalkoholno, pa vendar ...

Primer je resničen, nam je zaupal Matej Košir z inštituta za raziskave in razvoj Utrip. Sam je bil priča dogodku, izbira moškega, ki je brezalkoholno pivo naročil prvošolčku in približno 11 let staremu otroku, pa ga je povsem šokirala.


»Prvi šolski dan je lahko priložnost, da se otrokom predstavi in opozori na zdrave izbire v življenju. Po mojem mnenju je bila izbira gospoda zgrešena, ob sprejemanjem naročila pa je z očmi zavijala tudi natakarica.« Po pogovoru z natakarico mu je ta zatrdila, da naročilo brezalkoholnega piva za otroke v njihovi piceriji ni običajna, a Koširju prizor ni dal miru. V kratkem obdobju je bil priča trem podobnim primerom, zato se je odločil, da starše opozori na nevarnost in pomembnost tovrstne izbire.

Ni malo staršev, ki za prvi šolski dan otroka 'nagradijo' v kakšnem lokalu hitre prehrane ali pa kot v gornjem primeru povabijo v gostilno na brezalkoholno pivo, v domačem okolju pa morda ponudijo kozarček otroškega šampanjca. »Otrokom s tem zgrešeno sporočamo, da se tako praznuje in hkrati zamujamo priložnost, da bi jim predstavili bolj zdrav način življenja.« 

Košir pravi, da tudi raziskave jasno dokazujejo, da lahko izbira brezalkoholnega piva za otroka pomeni iniciacijo v tvegano in škodljivo pitje kasneje v življenju. »Kje je tu zdrava (kmečka) pamet?« Vsem staršem sporoča, naj za otroke naslednjič raje naročijo kozarec limonade ali svežega sadnega soka (ustrezne izbire je dovolj), zato se bo zagotovo našlo kaj okusnega in zdravega zanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije