MUZEJI IN KORONAVIRUS

V Kranju zbirajo fotke, v Ljubljani vice

Objavljeno 29. marec 2020 19.35 | Posodobljeno 29. marec 2020 19.35 | Piše: Primož Hieng

Muzeji so v teh dneh zaprti, kar pa ne pomeni, da muzealci počivajo; v obdobju okužb s koronavirusom se rojevajo nove ideje.

V teh dneh nastajajo nenavadne fotografije.
To je prav gotovo tudi za muzejske delavce nenavadno obdobje. Številni muzeji sicer prek spleta ponujajo ogled svojih digitalnih zbirk, v dveh muzejih pa so se odločili, da spodbudijo zveste obiskovalce in jih povabijo k sodelovanju.
image
V Semu so se odločili za humor.

V Gorenjskem muzeju so se tako spomnili, da bi veljalo zdajšnji čas ohraniti na fotografijah. Tako so že pred dnevi obiskovalce povabili, naj jim pošiljajo fotografije, ki prikazujejo življenje v Kranju v času epidemije koronavirusa. »Naš poziv vam, dragi obiskovalci, je začel rojevati sadove,« nam je sporočila Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja. »Med vikendom smo prejeli kar več fotografij, ki prikazujejo gorenjsko prestolnico v času epidemije koronavirusa. Naš trenutni vsakdanjik je bistveno drugačen od vsega, kar smo navajeni. Časi nam niso naklonjeni.«
image
V Gorenjskem muzeju zbirajo fotografije na temo koronavirusa.

Justinova še dodaja, da so muzealci izjemno hvaležni za te fotografske dokumente, ki jih pošiljajo. Želi si, da ljubitelji Gorenjskega muzeja še naprej pošiljajo svoje fotografije na temo življenja v Kranju in koronavirusa: »Dneve preživljamo doma, a vsak od nas ima kakšno nujno pot; gremo v trgovino, morda lekarno, na pošto, morda celo do zdravnika. Prosimo vas, da ob tem naredite kakšno fotografijo (seveda lahko s telefonom!).

Fotkajte vrsto posameznikov, ki stojijo pred trgovino in čakajo na vstop, morda vrsto pred pošto, vstopno točko pred zdravstvenim domom, obvestila na vratih lokalov, morda prazno in zaprto otroško igrišče, razkužilo na vhodu v trgovino, nakupovanje mask. Ste doma v višjem nadstropju bloka ali stolpnice in imate pogled od zgoraj na prazne ulice? Seveda lahko fotografije nastanejo doma, saj je prav gotovo zanimivo tudi šolanje od doma. Morda pa so iz zaprašenih škatel znova prišle družabne igre.« Še to: fotografije lahko pošljete na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
 

Smeh je pol zdravja


Čeprav so časi neprijetni, pa lahko marsikatero zadrego rešimo prav s smehom, dobro šalo ali celo karikaturo. Na družabnem omrežju facebook se v teh dneh pojavlja tako rekoč vse, tudi humor. Na to temo so se spomnili v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer že od 20. marca zbirajo šale o koronavirusu, pandemiji, izolaciji – eno lahko preberete v okvirčku na tej strani. »Za duševno zdravje je humor več kot dobrodošel, tisti s črnim predznakom pa je lahko še bolj zdravilen,« pravi direktorica SEM dr. Tanja Roženbergar.
September 2050 – Janez je odprl zadnji paket toaletnega papirja, ki so ga njegovi starši kupili davnega leta 2020.


»Vabimo vas, da pošljete vice na to temo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., zbrane lahko prebirate na naši spletni strani www.etno-muzej.si, smejte se ob njih in jih delite naprej ter dovolite, da vam vzbujajo dobro voljo ter vzpostavljajo varen in blagodejen odmik od hudega, s katerim se soočamo. Ob koncu krize bomo zbrane vice objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa ujeta posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Zbrano gradivo bo postalo del zbirke kustodiata za duhovno kulturo.« 
Deli s prijatelji