VROČE DOGAJANJE V DESUSU

Jasnič grozi poslancem Desusa, ti mu odgovarjajo, da je avtokrat

Ivanu Hršaku in Branku Simonoviču grozijo »najbolj rigorozni ukrepi«.
Fotografija: Predsednik stranke Ljubo Jasnič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednik stranke Ljubo Jasnič. FOTO: Leon Vidic, Delo

V stranki Desus je spet vroče. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je poslancema Ivanu Hršaku in Branku Simonoviču zagrozil z najbolj rigoroznimi ukrepi, ker sta kršila sklepe z zadnje seje sveta stranke.

Ta je namreč sklenil, da ne podpira več trenutne vlade niti njenih ukrepov. »Poslanci pa so včeraj odločno glasovali za prav vse sklepe in predloge vlade, vključno z najbolj spornimi,« je med drugim Jasnič zapisal v izjavi za javnost in izpostavil sporno novelo zakona o nalogah policije, ki Nacionalni preiskovalni urad (NPU) podreja vodstvu policije.

»Takšno glasovanje poslancev je neposredna izdaja stranke Desus, zlasti njenih volivcev in podpornikov, in tudi – o tem smo vsak dan bolj prepričani, saj se dokazi kar množijo – izdaja slovenskih državnih interesov, posebej v evropskih okvirih. Morda je takšno glasovanje poslancev v skladu z njihovimi osebnimi interesi, je pa v neposrednem nasprotju z interesi stranke Desus, ki naj bi jo zastopali.«

Jasnič je še pozval poslance, da prenehajo, da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke Desus, sicer bodo prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe.

Poslanca ostro odgovarjata

Na očitke je v izjavi za javnost odgovoril Hršak in pritiske označil za nedopustne. »Jasnič in generalka sekretarka ubirata pot reševanja težav prek medijev, ne da bi se mi v hiši sami pogovorili, kako bomo te stvari izpeljali. Poslanska skupina se je večkrat potegnila nazaj v dobro stranke, nismo želeli napenjati teh odnosov, a tako več ne gre. Priče smo hudemu napadu na poslansko skupino in to, kako smo glasovali na včerajšnji seji,« je povedal in izpostavil, da ima vsak poslanec pravico, da glasuje po svoji vesti in v skladu z ustavo, na Jasniča pa je zato usmeril kup kritik v zvezi z dosedanjim delovanjem na čelu stranke.

Dejal je, da očitno ne pozna parlamentarne demokracije in si predstavlja, da bo lahko dal poslancem navodilo za glasovanje o vsakem zakonu v državnem zboru. »Ogorčeni smo, gre za grde očitke, da ne spoštujemo nobenih sklepov stranke, kar je laž,« je zatrdil Hršak.

Tako tudi meni, da Jasnič nima pravne podlage za izključitev poslancev iz stranke, da gre za avtokrata, ki deluje po načelu »stranka – to sem jaz«. Napovedal je celo, da ga bodo zaradi pisma, v katerem jim je naročil, kako naj glasujejo v državnem zboru, prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Simonovič pa je dejal, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, ker da naj bi bili poslanci krivi za vse zlo, ki se v stranki dogaja. Sam je prepričan, da ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še izpostavil, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča o predlogih zakonov, ki čakajo na obravnavo v državnem zboru.

V poslanski skupini je poleg Hršaka in Simonoviča še vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki pa je že dlje časa odsoten zaradi bolezni. Robert Polnar je sicer uradno član poslanske skupine, vendar so ga iz stranke izključili že lani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije