BOROVNICE

V Borovnici bo praznik borovnic

Središče Borovnice bo to soboto v znamenju borovnic; ob 10. uri bo na osrednjem prizorišču borovničeva povorka.
Fotografija: Kilogram borovnic je lani stal 8 evrov.
Odpri galerijo
Kilogram borovnic je lani stal 8 evrov.

Središče Borovnice bo to soboto, 13. julija, v znamenju borovnic. Pravijo, da ime naselja in tudi občine nima prav nobene povezave s tem, da so v okolici največji nasadi ameriških borovnic v Sloveniji. Za pridelavo teh je predvsem pomembna ustrezna barjanska zemlja, bogata s šoto, na kateri te borovnice zelo lepo uspevajo in bogato rodijo.

Dobrodošli v Borovnici! Fotografije: Primož Hieng
Dobrodošli v Borovnici! Fotografije: Primož Hieng

Podoba Borovnice, ko je skozi vas zapeljal prvi vlak na Južni železnici, je bila precej drugačna kot danes. Pomemben del železniške proge je bil znamenit viadukt, od katerega je danes ostalo zelo malo, a je Borovnici vse do leta 1941 dajal tako značilni videz. Južna železnica je namreč močno posegla v življenje kraja. Doživel je pomemben razvoj, železnica pa je takratnim prebivalcem odprla okno v svet.

Tako bo tudi v soboto, ko bo na prireditev ob 9.30 iz Ljubljane odpeljal muzejski vlak in se ustavil na vseh vmesnih postajah. Vozovnice po ceni 14 evrov za odrasle in 7 evrov za otroke med 6. in 12. letom je mogoče kupiti na Železniški postaji Ljubljana. Vrnitev vlaka iz Borovnice bo ob 16. uri.
Starodobni avtobus bo vozil v Bistro.
Starodobni avtobus bo vozil v Bistro.

Ob 10. uri bo na osrednje prizorišče v središču kraja prispela borovničeva povorka. Na tradicionalnem sejmu, ki bo trajal do 14.00, bo mogoče kupiti borovnice in drugo jagodičevje ter izdelke iz njega, prav tako tudi domač med in izdelke iz medu, izdelke domače in umetne obrti, naravno kozmetiko in podobno.

V poznopopoldanskih urah se bodo z odra razlegle melodije mediteranskega melosa, sledile jim bodo narodno-zabavne viže v ritmu polk in valčkov, od poznega večera do polnoči in čez pa bo prizorišče v znamenju popularne rock glasbe. Pod velikim prireditvenim šotorom bo ves čas na voljo raznolika gostinska ponudba.


Na sejmu bo obiskovalce zabaval domači narodno-zabavni ansambel, lokalna društva bodo predstavila folklorne plese in kulturne dosežke ter turistično in kulinarično ponudbo občine. Otroci se bodo lahko igrali v borovniškem gradu, se spoznavali s poniji, ki jih bodo v mini vpregi tudi popeljali po prizorišču, ter se zabavali v zabaviščnem parku, na voljo pa bo tudi animacijski program. V osnovni šoli bo na ogled razstava čipk. Prireditev bodo popestrila starodobna vozila, s starodobnim avtobusom pa se bo mogoče odpeljati do gradu Bistra na obisk bližnjega Tehniškega muzeja Slovenije.


Po 15. uri bo z osrednjega odra zadonela narodno-zabavna in rock glasba. Nastopili bodo ansambla Fis in Livada, skupina Pointless Rebels, plesalci Wild West in Line Dance, skupina Joker Out in za konec Rok Ferengja s skupino Rok'n'Band. Ob spremljajoči pestri gostinski ponudbi bodo s svojimi zvoki in ritmi poskrbeli za veselo razpoloženje, zabavo in ples do zgodnjih jutranjih ur. Velik prireditveni šotor bo omogočil zabavo tudi v slabem vremenu. Vstop bo prost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije