JASLICE

V bohkovem kotu pastir s polhovko in piščaljo

Stane Volčini je pred leti na bolšjem sejmu našel in kupil jaslice s starimi slovenskimi figuricami.
Fotografija: Stane Volčini
Odpri galerijo
Stane Volčini

Danes zahodni krščanski svet obhaja tri kralje, ki jih svetopisemsko izročilo imenuje tudi tri modre z vzhoda. Naši predniki so jih poimenovali Miha, Gašper in Boltežar, ki so novorojenemu Jezusu prinesli darila; kadilo za Jezusa boga, zlato za Jezusa kralja in miro za Jezusa človeka.

Značilno slovenske

Na ta zapovedani krščanski praznik se končujejo božični običaji, na domačih jaslicah pa Svete tri kralje primaknemo bližje k malemu Jezusu. Jaslice so stoletja star božični običaj in so verjetno eden najpogosteje upodabljajočih motivov zahodnega sveta. Saj jih tako rekoč vsako ljudstvo, vsaka država, regija, celo kraj ali vas upodablja po svoje.

Skrbno izrezljana ovčka FOTOgrafije: Jaroslav Jankovič
Skrbno izrezljana ovčka FOTOgrafije: Jaroslav Jankovič

Tako so umetniki, izdelovalci jaslic, vanje vključili elemente, ki z resničnim okoljem rojstva Jezusa nimajo nobene zveze, a prav v tem se kaže svoboda upodabljanja božiča v zahodnem svetu. Videli smo eskimske jaslice, kjer se trije kralji pripeljejo z jelenčki, imamo tudi gozdarske jaslice, ko se malemu božiču pridejo namesto pastirjev poklonit gozdarji in žagarji. Nekaj posebnega so rudarske jaslice, kjer se Jezus denimo rodi v rovu pod zemljo ...

Strojnik Stane Volčini iz Štude pri Domžalah se je po upokojitvi posvetil zbiranju starega orodja, avtomobilov, pohištva, tudi jaslic, ki jih zadnja leta razstavi v svoji kletni sobi. Gre za jaslice bohkovega kota z malimi figurami, visokimi le nekaj centimetrov. Stane jih je dobil pred leti na bolšjem sejmu. Gre za nenavadne jaslice, figurice so stare vsaj sto let, in bi rekli, da so značilno slovenske. »Ko sem brskal naokoli, sem med figuricami opazil tudi pastirca s polhovko, ki igra na piščal.«

Tudi pastir, ki nosi mlado jagnje, je po pojavi slovenski. Figurice so za sodobnega opazovalca malce okorne, barve so skozi leta obledele, a so izdelane zelo natančno in delujejo pristno. Zraven imamo drugega bosonogega pastirja, ki igra na piščal. Marija je v modro-rdečem ogrinjalu v molitvi. Stane nam je pokazal tudi zelo skrbno izrezljano miniaturno ovčko, veliko le za mezinec. Vprašanje je, ali lahko sploh katere koli jaslice imenujemo značilno slovenske, a Stanetove so zagotovo lep približek. 

Lepa postavitev
Lepa postavitev

Trije kralji
Trije kralji

Jožef in Marija v modrem škrlatu
Jožef in Marija v modrem škrlatu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije