NOVA STAVKA

Uresničilo se je: kljub včerajšnjemu srečanju tožilci danes stavkajo

Nova ministrica za pravosodje napovedala poseben zakon.
Fotografija: Vodja stavkovnega odbora tožilcev Barbara Prevolšek Rajić FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Vodja stavkovnega odbora tožilcev Barbara Prevolšek Rajić FOTO: Jože Suhadolnik

Tožilci, ki danes stavkajo zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah, so včeraj sedli za skupno mizo z vladno pogajalsko skupino. Po besedah vodje stavkovnega odbora tožilcev Barbare Prevolšek Rajić vladna pogajalska skupina ni dala konkretnega predloga glede reševanja stavkovnih zahtev, se je pa zavezala, da bo v roku 14 dni predstavila konkreten predlog za način izvršitve ustavne odločbe, ki jo tožilci vidijo kot začasno rešitev za ureditev plačne problematike.

Ustavno sodišče je namreč junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Pogovori še niso tako daleč, da bi lahko odpovedali za danes napovedano enodnevno stavko tožilcev. Tožilci morajo med stavko skladno z zakonodajo zagotavljati nujne obravnave vključno z dežurstvi, »od vsakega posameznega tožilca pa bo odvisno, ali bo lahko prekinil delo ali ne,« je poudarila Prevolšek Rajićeva.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe o sodniških plačah. FOTO: Jože Suhadolnik
Pravosodna ministrica Andreja Katič je napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe o sodniških plačah. FOTO: Jože Suhadolnik

Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe skozi poseben zakon, ki da ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije