SLOVO

Umrl priljubljeni igralec iz Usodnega vina

Slovenija je izgubila še enega igralca.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock 
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock 

LJUBLJANA – V 76. letu starosti je umrl dolgoletni član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Andrej Nahtigal, so sporočili iz osrednjega slovenskega gledališča. Pred upokojitvijo leta 2012 je nazadnje nastopil v Ponoreli lokomotivi, istega leta je prejel odličje Marije Vere za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Leta 1942 rojeni Nahtigal je diplomiral na AGRFT v Ljubljani. Igralsko kariero je začel v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je bil dve sezoni med letoma 1965 in 1967. Med letoma 1968 in 1971 je imel status svobodnega umetnika, 1. septembra 1971 pa je postal redni član igralskega ansambla ljubljanske Drame, v kateri je ostal do upokojitve leta 2012, piše na portalu Sigledal.

Andrej Nahtigal. FOTO: Facebook
Andrej Nahtigal. FOTO: Facebook

 

Številne vloge v gledališču

Njegova zadnja vloga pred upokojitvijo v Drami je bila vloga progovnega čuvaja v Ponoreli lokomotivi Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija. Nastopal je tudi v filmih in TV-igrah, med drugim v celovečercih Nevidni bataljon Janeta Kavčiča, Razseljena oseba Marjana Cigliča, Dih Boža Šprajca, Leta odločitve Boštjana Vrhovca in Pod njenim oknom Metoda Pevca. Igral pa je tudi Dorinega biološkega očeta v priljubljeni seriji Usodno vino.

Leta 2012 mu je Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) namenilo igralsko priznanje za življenjsko delo – odličje Marije Vere. Označilo ga je za igralca, ki »se nikoli ne zateče k rutinskim interpretacijam vlog, ampak rutino zmeraj nadgrajuje z intelektualno odprtostjo in umetniško radovednostjo. Prav zato so njegove vloge vedno zanimive, lucidne, izvirne, pogosto obogatene s specifičnim osebnim humorjem, ki z leti čedalje bolj izraža tudi modrost in globlje poznavanje življenja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije