UKRADENO GORIVO

Ugled Slovenske vojske trpi, policija preiskuje

Preiskava zoper odgovorne še poteka.
Fotografija: Na poti v Leipzig so slovenski vojaki ostali brez dela tovora, ki so jim ga ukradli (simbolična fotografija). FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Na poti v Leipzig so slovenski vojaki ostali brez dela tovora, ki so jim ga ukradli (simbolična fotografija). FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Obrambni minister Karl Erjavec je sporočil, da bo uveden disciplinski postopek zoper tri pripadnike Slovenske vojske (SV), ki naj bi bili odgovorni za krajo streliva z vojaškega tovornjaka v nemškem Leipzigu v začetku oktobra. Minister je pojasnil, da je v zvezi s krajo streliva obvestil tudi parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), poudaril pa, da policijska preiskava še poteka.

Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) je po seji komisije povedal, da sta na seji o dogodku ob ministru Erjavcu poročala tudi poveljnik sil SV, brigadir Milko Petek in novi šef obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva (OVS) Dejan Matijevič in da so vsi trije ocenili, da je pri dogodku prišlo do varnostnih in postopkovnih pomanjkljivosti. Vzroke za tovrstno odločitev po Toninovih besedah pristojni še ugotavljajo, »zagotovo pa to ni bilo storjeno v skladu s standardi, ki za tovrstne prevoze veljajo«.

Zbirajo se informacije

Tudi Tonin je povedal, da se zbirajo ustrezne informacije in dokaze za začetek disciplinskih in tudi kazenskih postopkov zoper odgovorne. Pri tem naj bi šlo za vse, ki so sodelovali pri tej nalogi: »Od tistega, ki je ukaz izdal in ga izdelal, do tistih, ki so ga izvrševali. Preiskava poteka po celotni liniji poveljevanja.« Glede možnosti kazenskega postopka je Tonin navedel predvsem možnost pregona zaradi nevestnega dela in nevestnega ravnanja s premoženjem SV. »Ampak trenutno smo še v fazi preiskave in dokazi se še zbirajo.« Škoda, ki je nastala s krajo, sicer ni velika, izjemno pa trpi pri tem ugled SV, je še dejal Tonin. Opozoril je tudi, da se »iz tega lahko razvijejo neslutene posledice«, če bi ti naboji pristali v rokah kriminalnih skupin ali celo teroristov.

Preiskava nemških organov

Iz SV so 3. oktobra sporočili, da je bil ukraden del tovora s tovornega vozila SV, ki je na letališče v Leipzigu peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta SV v Maliju. Ukradli so približno 1000 kosov streliva kalibra 5,56 mm in 1000 kosov streliva kalibra 9 mm. Preiskavo so tedaj prevzeli nemški organi, slovenski pa jim pri tem pomagajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije