CEPIVO

Slovenija začasno ustavlja cepljenje s cepivom Astrazenece (VIDEO)

Več evropskih držav je že začasno ustavilo cepljenje s tem cepivom.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Več evropskih držav, med njimi Nemčija, Irska in Nizozemska, je začasno ustavilo cepljenje s cepivom Astrazenece zaradi morebitne povezave z nastankom krvnih strdkov kot posledice cepljenja.

Podobno so storili tudi v Italiji in Franciji.

image_alt
Cepivo Astrazenece buri duhove, države ustavljajo cepljenje

 

Kako je pri nas?


Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek zvečer potrdil, da tudi Slovenija začasno zaustavlja cepljenje  s cepivom Astrazenece.



Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, vseeno pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila.

»Zaradi številnih dvomov o varnosti cepiva Astrazenece smo se odločili za začasno zaustavitev cepljenja s tem cepivom do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila,« je poudaril.


Naročeni v torek, ne bodo cepljeni

»Kot minister odrejam začasno zaustavitev cepljenja s tem cepivom. Vsi, ki bi se morali jutri cepiti s tem cepivom, bodo cepljeni šele po odločitvi Eme. Drugo cepljenje z Astrazeneco je odrejeno tudi 84 dni po prvem odmerku, zato je časa dovolj, da Ema in ostale strokovne institucije pretresejo odločitev.« 
 

Pfizer bo dostavil večjo količino cepiva


Dodal je, da jutri cepljenje z ostalimi cepivi poteka dalje. »Danes smo dobili lepo novico. Pfizer bo dostavil večjo količino cepiva od predvidene,« je še dodal minister.



Minister je poudaril, da je zaustavitev začasna, sprejeli so jo zgolj zato, da bi zagotovili maksimalno varnost vsem prebivalcem, ki se bodo cepili.

Dvoma, da bi po odločitvi Eme uspešno nadaljevali cepljenje, ni, je še dodal.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije