SLOVENSKI AVTO LETA

Tudi bralci Novic za športnega terenca. To je slovenski avto leta 2024 (FOTO)

V izboru za slovenski avto leta 2024 je dobil največ točk Renaultov model austral. Drugouvrščena je hyundai kona, na tretjem mestu pa je toyota C-HR.
Fotografija: Avto leta FOTOGRAFIJE: Uroš Modlic
Odpri galerijo
Avto leta FOTOGRAFIJE: Uroš Modlic

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski avto leta, 32. po vrsti, je model renault austral. V finalu, ki je v soboto potekal v tovarni Hella Saturnus Slovenija v Ljubljani, je zbral precej več točk od drugovrščene hyundai kone, tretja je bila toyota C-HR, četrti jeep avenger in peti MG 4.

Renault austral je nasledil lanskega prvaka peugeota 308. Znamka Renault ima tako po štirih letih, ko je bil prvi renault clio, znova zmagovalca. Austral je srednje velik avtomobil, ki ga lahko uvrstimo v razred športnih terencev oziroma karoserijskih križancev, ti so že dlje prevladujoča tržna kategorija tako v Evropi kot v Sloveniji.

V finalu so se merili MG4, jeep avenger, hyundai kona, toyota C-HR in renault austral.
V finalu so se merili MG4, jeep avenger, hyundai kona, toyota C-HR in renault austral.

Je naslednik modela kadjar, a nima več nekdaj prevladujočega dizelskega, temveč hibridni bencinsko-električni pogon. Pripravljen je tudi v podaljšani različici s sedmimi sedeži, ki sicer kot ločeni model nosi ime espace.

Predstavniki devetih medijev

Austral je bil eden od petih finalistov, ki smo jih tokrat v predhodnem glasovanju med 20 kandidati najprej izbrali mediji. Med njimi prvič tudi kitajski model, povsem električni MG 4. Nato so glasovali bralci in poslušalci ter jim s svojimi glasovi, vseh skupaj je bilo 27.000, zagotovili prve točke.

Austral je srednje velik avtomobil, ki ga lahko uvrstimo v razred športnih terencev oziroma karoserijskih križancev.
Austral je srednje velik avtomobil, ki ga lahko uvrstimo v razred športnih terencev oziroma karoserijskih križancev.

V soboto so v končnem izboru še enkrat glasovali predstavniki devetih medijev (Atmosferci, Avtomobilnost – Val 202, Avto magazin, Motorevija AMZS, Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer – Avtomanija, Avto magazin, Planet Siol.net) in dobili novega zmagovalca. Austral je, kot rečeno v uvodu, zmagal s precej prednosti, na prvo mesto ga je postavilo pet medijev, največ točk so mu namenili tudi v uredništvu Slovenskih novic in Dela.

Podelili pa so nagrade tudi nekaterim srečnežem, ki so glasovali za letošnji avto leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije