OSTALI BODO DOMA

Trgovci bodo stavkali, če vlada ne spremeni odloka

Pristojni imajo časa 24 ur.
Fotografija: Kupci pred trgovino Spar v Grosupljem. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Kupci pred trgovino Spar v Grosupljem. FOTO: Matej Družnik

Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva spremembo vladnega odloka, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj od 8. in najmanj do 20. ure, in sicer naj se omejitev postavi pri največ 18. uri. Spremembo zahteva najkasneje v 24 urah, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata.

Po današnji uveljavitvi spremenjenega vladnega odloka morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Kot navaja vlada, se je za to odločila z namenom preprečevanja stikov zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Daljši delovni čas naj bi namreč omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov in s tem zmanjšal koncentracijo kupcev. Sindikat ukrepu ostro nasprotuje, »saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida 19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji«.

Delavce bodo pozvali, naj ostanejo doma

Sindikat zahteva, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj da je lahko delovni čas na obrobnih območjih in v manjših krajih še krajši. »Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma,« so opozorili.

Vladni odlok je sicer tudi določil, da imajo med 8. in 10. uro prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, ob nedeljah in dela prostih dnevih morajo biti razen bencinskih servisov in lekarn vse prodajalne zaprte. Sindikat ti dve spremembi pozdravlja.

Trgovine večinoma odprte do 18. ure

Trgovci so v minulih dneh (pred današnjo uveljavitvijo vladnega odloka) večinoma prilagodili čas obratovanja trgovin. Največji trgovec Mercator je za vsako regijo v Sloveniji določil ključne trgovine, katerih delovni čas bo do 20. ure, ostale so (bile) praviloma odprte do največ 18. ure.

Trgovine Interspar so bile med tednom odprte med 10. in 18. uro ter doslej ob nedeljah med 9. in 15. uro, trgovine Spar pa od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa tiste, ki so obratovale, med 8. in 12. uro.

Trgovine Tuš so bile med tednom odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro.

Hofer in Lidl sta imela prodajalne od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. oz. 18. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije