SODELOVANJE Z ZDA

Tonin in Gantar navdušena, Janša pa sporoča ...

Vrstijo se čestitke novemu ameriškemu predsedniku.
Fotografija: Janša je sicer v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janša je sicer v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. FOTO: Jure Eržen, Delo

Demokratski kandidat Joseph Biden je po projekcijah ameriških medijev v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki je bil v Beli hiši le en mandat. Novemu predsedniku Bidnu so čestitali že nekateri ministri Janševe vlade, medtem ko premier, ki sicer goji simpatije do Trumpa, pravi tako kot Trump, da volitve še niso končane.
Preberite tudi:
• ZDA dobile novega predsednika, slovenski politik mu je že čestital (V ŽIVO)
Ameriški mediji: Trump odhaja, v Belo hišo se seli Joe Biden

Med prvimi so Bidnu čestitali v Novi Sloveniji (NSi). Evropska poslanka Ljudmila Novak je zapisala, da je čas za obnovitev evropsko-ameriških odnosov.



Obrambni minister in vodja NSi Matej Tonin je Bidnu čestital in izrazil upanje, da bi se lahko v kratkem srečala v Washingtonu. Dodal je, »veliko spoštovanja do vaših političnih dosežkov in verjamem, da boste trdno delali za obnovo transatlantskih povezav«.



Iskreno je domnevnemu zmagovalcu čestital tudi zdravstveni minister in začasni zastopnik Desusa Tomaž Gantar, ki meni, da je izvolitev Bidna dobra novica za obvladovanje epidemije in demokratičnih procesov.



Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem sporočil, da je za ves svet pomembno, da se stanje v ZDA umiri in stabilizira.



Bidnu je čestital tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.



V imenu Slovenije je novoizvoljenemu demokratu čestital predsednik države Borut Pahor. Zavzel se je za to, da bi Slovenija in ZDA ostale prijateljske države in trdne zaveznice.



Čestitke je Biden prejel tudi od opozicijskih LMŠ in SD.




Kritičen do razglasitve izidov je predsednik vlade Janez Janša, ki meni, da so mediji prenagljeno razglasili zmagovalca.



Janša je sicer že v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. »Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,« je zapisal, republikancem pa čestital za dobre izide volitev po vseh ZDA. Janša je že pred volitvami podprl Trumpa in se zapletel v besedne dvoboje s predstavnikom Bidnove kampanje.



Trump, kot kaže, poraza ne bo zlahka priznal in je napovedal sodno bitko, ker meni, da mediji prikazujejo napačno sliko, kdo je pravi zmagovalec volitev. »Vsi vemo, zakaj se se Bidnu mudi, da bi razglasil zmago, in zakaj se njegovi zavezniki mediji trudijo, da bi mu pri tem pomagali. Ne želijo, da bi se razkrila resnica. Dejstvo je, da volitve niso končane. Joeja Bidna niso potrdili kot zmagovalca v nobeni od držav, kaj šele v kateri od spornih držav, v katerih se mora ponovno šteti glasove. V Pensilvaniji naši niso smeli nadzirati štetja. Le zakoniti glasovi odločajo o predsedniku, ne mediji,« so sporočili. Dodali so, da bodo v ponedeljek začeli vlagati tožbe in da Američani zaslužijo poštene volitve. Te naj bi po njihovih besedah dosegli s tožbami. Trump poraza ne bo priznal, vse dokler se ne bo preštet vsak zakonit volilni listič.
Preberite tudi: Kaj čaka Slovenijo, če zmaga Biden? Odgovarja Bogomil Ferfila
Ameriški mediji, med njimi tudi republikanski Fox News, so popoldne sporočili, da je Biden osvojil potrebnih 270 elektorskih glasov. Štetje glasov medtem še poteka, a vse kaže, da bo Biden zmagal s prepričljivo prednostjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije