PREDLOG

Toliko naj bi vas po novem stal vrtec

Predlagana je sprememba zakona o vrtcih.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Poslanci NSi so podali predlog sprememb zakona o vrtcih. Izpostavljajo, da je demografska slika Slovenije izjemno slaba. Za normalno delovanje države bi v prihodnjih letih po njihovem mnenju potrebovali 30.000 rojstev letno, trenutno pa jih ni niti 20.000. Kako spodbuditi rodnost? Med drugim s cenejšim vrtcem. Poglavitna rešitev predloga je ponovna uvedba nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec.

V popravljenem zakonu bi tako zapisali: »Plačilo staršev za vrtec se določi v skladu z zakonom, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok, plačajo za starejšega otroka za en razred nižjo ceno, za mlajše otroke pa so plačila oproščeni. Za otroka, vključenega v program vrtca, ki je dopolnil starost pet let, starši plačajo 50 odstotkov plačila, ki jim je v skladu z zakonom določeno kot plačilo staršev za vrtec. Sredstva v višini razlike do znižanega plačila vrtca se vrtcem zagotavljajo iz državnega proračuna.«

Finančne posledice zakona? 21,5 milijona evrov letno. A bistveno je, da bi s pomočjo zakona skušali spodbuditi število rojstev, kar je nujno tudi za ohranitev na trgu dela v prihodnjih desetletjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije