PRENOS NALEZLJIVIH BOLEZNI

To se je zgodilo z osebo, ki je na meji pokazala lažni test

Ponarejeni PCR-test je kaznivo dejanje, kazen pa bi lahko doletela tudi osebo, ki je v Slovenijo prinesla angleški sev.
Fotografija: Ponarejen PCR-test je kaznivo dejanje. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Ponarejen PCR-test je kaznivo dejanje. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na nedeljski izredni novinarki konferenci je predsednik vlade Janez Janša državljane obvestil, da smo v Sloveniji prvič zaznali agresivni angleški sev novega koronavirusa. Okužba z njim je bila potrjena pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je mejo prestopil z negativnim testom, čeprav se je pozneje odkrilo, da je imel dva testa, eden je bil negativen, drugi pozitiven, z datumom 16. januar. Da je v Sloveniji oseba, ki je bila pri njih testirana in pozitivna na angleški sev koronavirusa, pa so Slovenijo najprej obvestile belgijske oblasti, je povedal Janša.

V zgodbi z državljanom Kosova je bilo še veliko neznank, zato policija primer še preverja. Kranjski policisti so v primeru preiskave vnosa angleškega seva novega koronavirusa s strani državljana Kosova izvedli prve nujne aktivnosti, v katerih pa do sedaj niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Ugotovili so, da je tujec sredi januarja preko Slovenije opravil tranzit iz Kosova do Belgije, kjer je na začasnem delu. Tam je bil napoten na testiranje, po katerem sta bili izdani dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto, in da je test pozitiven. Obe potrdili sta bili izdani s strani iste organizacije in sta pristni, so sporočili s PU Kranj. Na kakšen način in če je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja.

23. januarja se je isti tujec potem preko Slovenije vračal nazaj na Kosovo. Kranjski policisti so ga izsledili v Kranju, ko je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. Do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je tujec pripeljal do Slovenije. Po izsleditvi je bil državljan Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, takoj ustrezno nameščen v karanteno. Zbiranje določenih podatkov še poteka, morebitni nadaljnji ukrepi pa bodo izvedeni, če bodo v zadevi ugotovljene nove okoliščine.

Policija pa je medte je izdala opozorilo vsem, ki razmišljajo, da bi lahko z lažnim PCR-testom prečkali mejo, saj gre v tem primeru za kaznivo dejanje.


Na meji odkrili večje število ponarejenih listin


Slovenski policisti so ta mesec na mejnih prehodih odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na prisotnost sars-cov-2 po metodi PCR iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Večinoma so ponarejena potrdila imeli državljani BiH, prav tako je bilo s ponarejenimi testi odkritih nekaj državljanov Slovenije, ki so se iz tujine vračali domov.

Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo. Osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo po 251. členu kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen zapora do treh let.

Če pa se v postopku ugotovi, da je oseba, ki je predložila ponarejeno potrdilo o negativnem testu PCR, dejansko pozitivna in se je s tem želela izogniti karanteni ter povzročila obolelost drugih oseb, se obravnava tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja prenašanja nalezljivih bolezni po 177. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen.

FOTO: posnetek zaslona
FOTO: posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije