BANKA SLOVENIJE

To je peterica, ki se poteguje za bajne zneske

Kdo bo nasledil Boštjana Jazbeca na mestu guvernerja Banke Slovenije?
Fotografija: Kdo bo nasledil Boštjana Jazbec na mestu guvernerja Banke Slovenije? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Kdo bo nasledil Boštjana Jazbec na mestu guvernerja Banke Slovenije? FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Potem ko se je Boštjan Jazbec poslovil z mesta guvernerja Banke Slovenije, se je včeraj ob polnoči iztekel rok za prijavo kandidatov za njegovega naslednika. Iz urada predsednika republike so sporočili peterico predlogov: 

– Marko Bošnjak, viceguverner in član Sveta Banke Slovenije;
–  Milan Martin Cvikl, namestnik direktorja v Svetu Evropske banke za obnovo in razvoj;
–  Primož Dolenc, viceguverner in član Sveta Banke Slovenije;
–  Mejra Festić; redna profesorica na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru in znanstvena svetnica Univerze na Primorskem, Fakultete za management, Koper;
–  Benjamin Jošar, predsednik uprave Triglav Skladi, družbe za upravljanje, d. o. o.

Predsednik republike bo proučil prejete kandidature in predvidoma v prvem tednu septembra opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami v državnem zboru (DZ). V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so še sporočili iz urada. Izbranega kandidata bo Pahor DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur.

Odšel v Bruselj, še prej 'pobasal' odpravnino

DZ bo kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Jazbec je mesto guvernerja zapustil februarja letos, ko ga je Evropska komisija imenovala za enega izmed direktorjev v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. V medijih so nato odmevali bajni zneski, ki jih je Jazbec prejemal kot guverner: njegova mesečna plača je znašala približno 12.000 evrov, ob odhodu pa je prejel kar 76.000 evrov odpravnine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije