SPOZNAJMO GA

To je novi prvi operativec slovenske vojske

Vlada je opravila zamenjavo na vrhu generalštaba Slovenske vojske.
Fotografija: Alen Geder. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Alen Geder. FOTO: Oste Bakal

LJUBLJANA – Dosedanjega načelnika generalštaba (GŠ) Slovenske vojske (SV) Andreja Ostermana, s katerim je bila ministrica za obrambo Andreja Katič že dlje časa v slabih odnosih, so zamenjali z Alanom Gederjem.

Generalmajor Geder se je rodil 21. avgusta 1958 v Lendavi. V TO se je zaposlil leta 1988, od začetka oblikovanja manevrske strukture narodne zaščite pa je bil njen član. Leta 1991 je bil aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in poveljujoči častnik v bojnih akcijah v Gederovcih in Gornji Radgoni. Izobraževal se je na fakulteti za šport, v letih 2004 in 2005 je obiskoval Army War College v ZDA. Med letoma 2006 in 2010 je bil poveljnik sil SV, od 15. julija 2010 pa je bil namestnik načelnika generalštaba SV. Novembra 2006 je bil povišan v brigadirja, maja 2010 pa v v generalmajorja.

Je prejemnik več priznanj ministrstva za obrambo in tujih oboroženih sil. Najpomembnejša so zlata medalja generala Maistra z meči, srebrna in bronasta medalja generala Maistra, znak manevrske strukture narodne zaščite, bronasta medalja SV, srebrna medalja SV, spominski bojni znak Gornja Radgona, red Manevrske strukture narodne zaščite III. stopnje, srebrno priznanje načelnika GŠ SV, bronasti meč PSSV, spominski križ Republike Italije in medalja za zasluge Republike Slovaške. 

Z družino živi v Radencih, piše na spletni strani SV.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije