NA DOPISNI SEJI

To je Golobova vlada odločila o regulaciji cen goriv

Trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja bo veljal še leto dni.
Fotografija: Trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja bo veljal še leto dni. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja bo veljal še leto dni. FOTO: Getty Images

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila uredbo, s katero podaljšuje trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja, in sicer še za leto dni, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Poleg tega so ministri sprejeli spremembe uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE).

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. V začetku septembra lani je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

image_alt
Nič od pocenitve goriv: tako bencin kot dizel bosta dražja

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla in največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje pri največ 0,08 evra za liter.

Danes je vlada potrdila novo uredbo, s katero trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja podaljšuje še za leto dni. Nova uredba postane veljavna v sredo.

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizla bosta sicer v naslednjem 14-dnevnem obdobju nekoliko višji, je danes objavilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Liter bencina bo s torkom zunaj avtocest stal 1,424 evra, za 1,2 centa več kot trenutno, cena litra dizla bo s 1,461 evra višja za 2,8 centa. Za liter kurilnega olja bo treba v naslednjih 14 dneh plačati 1,040 evra (trenutno 1,020 evra).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije