SREČANJA NA VINSKI GORICI

Suhokranjci blestijo na letošnjih festivalih

Ansambel Boršt je lani prvič resneje opozoril nase na festivalu Guštanj, kjer so osvojili tretje mesto, letos pa so že na dveh festivalih, na Vurberku in Števerjanu, osvojili po dve nagradi.
Fotografija: Na Vurberškem festivalu FOTO: MOJCA MAROT
Odpri galerijo
Na Vurberškem festivalu FOTO: MOJCA MAROT

Z Vurberka so se vrnili z zlatim zmajem in plaketo Lojzeta Slaka, s Števerjana pa z nagrado občinstva in kot najboljši debitanti.
Ansambel Boršt deluje od leta 2015, člani so pevka Monika Lavrič ter Leon Ruparčič, Gregor Mirtič, Tomaž Gnidovec in Anže Iskra, sedež imajo na Dvoru pri Žužemberku, najpogosteje pa se srečujejo na vinski gorici, imenovani Boršt, kjer ima zidanico njihov harmonikar Anže Iskra.


Prav v njej se člani največkrat srečujejo in pridno vadijo. Tudi poimenovali so se po tej vinski gorici, saj ima ta v tamkajšnjih krajih posebno simboliko, Borštu pa so posvetili celo svojo prvo inštrumentalno avtorsko skladbo. Čeprav so na domači glasbeni sceni še dokaj mladi, delujejo komaj tri leta, pa so že dokazali, da niso polovičarski, temveč glasbo in nastope jemljejo zelo resno.

Na Vurberškem festivalu FOTO: MOJCA MAROT
Na Vurberškem festivalu FOTO: MOJCA MAROT

Že lani so opozorili nase v Dobju pri Planini na prireditvi Pokaži, kaj znaš, le teden pozneje pa so s skladbo Jesen, ki jo v originalu izvaja Ansambel Franca Miheliča, zasedli odlično tretje mesto na festivalu Guštanj na Koroškem. Podobno nadaljujejo letos. Prijetno so presenetili na Vurberku, kjer so se predstavili s skladbo z naslovom Tja čez suhokranjske griče, ki sta jo ustvarila Franc Može (glasbo) in Rok Žlindra (besedilo), odlično so izvedli Slakovo Povej mi, deklica, saj so zanjo prejeli plaketo Lojzeta Slaka, na koncu pa s seštevkom ocen strokovne komisije, komisije radijskih postaj in občinstva tudi zlatega zmaja.

Na Števerjanu. FOTO: JANEZ ČERNE
Na Števerjanu. FOTO: JANEZ ČERNE

»Prav neverjetno je bilo, ko smo slišali ime našega ansambla, ko so nas pozivali, naj pridemo po nagrado. Pa ne eno, kar dve, tudi zlatega zmaja smo prejeli. Veselje je bilo neizmerno, čeprav smo bili najprej v rahlem šoku, šele pozneje smo dojeli, kaj vse smo doživeli, in seveda tudi temu primerno proslavili,« so povedali po Vurberškem festivalu. Že čez štirinajst dni so uspeh ponovili na Števerjenu, kjer so z Miheličevo skladbo Svatovska prepričali občinstvo ter postali še naj debitanti. Konec avgusta jih bomo videli in slišali še na 49. Ptujskem festivalu. Pričakujejo nagrado tudi tam? Njihov član Leon Ruparčič na to vprašanje odgovori: »Hm, kar se tiče nagrad, ostajamo raje skromni. Zadovoljni bomo, če bomo svoj nastop tudi na Ptuju opravili tako, kot ga na vajah. Letos smo v resnici dosegli več, kot smo pričakovali, se bomo pa seveda maksimalno potrudili, da naših poslušalcev ne bomo razočarali.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije