TRENUTNE RAZMERE

Številka 112 preobremenjena, ne kličite, če ni nujno

Tak klic lahko onemogoči pomoč nekomu v smrtni nevarnosti. Linija je namreč zasedena in se operater zato na resen klic ne more takoj odzvati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Š Suzanne Plunkett, Reuters 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Š Suzanne Plunkett, Reuters 

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da je številka za klice v sili 112 zaradi številnih vprašanj, povezanih z vremenskimi ujmami, preobremenjena. Prebivalce zato pozivajo, naj ne kličejo na to številko, če res ni nujno, je povedala predstavnica za stike z javnostjo na upravi Neja Pavlica.

Poplave v Šmarci pri Kamniku FOTO: Leon Vidic, Delo
Poplave v Šmarci pri Kamniku FOTO: Leon Vidic, Delo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je že v četrtek na novinarski konferenci vse pozval, da na številko 112 pokličejo, ko so res ogroženi in če ocenijo, da bi lahko nastala zelo velika škoda. Po njegovem pojasnilu se namreč zgodi, da imajo »pretirano število klicev na 112 tudi zaradi centimetra vode, ki se pojavi nekje v kleti«. Kot je opozoril, lahko tak klic onemogoči pomoč nekomu v smrtni nevarnosti. Linija je namreč zasedena in se operater zato na resen klic ne more takoj odzvati.

Razmere, ki jih je za sabo pustila povodenj, so trenutno najhujše na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Nekateri kraji so odrezani od sveta, zaradi prekinjenih zvez je otežena tudi komunikacija, pa je povedal na današnji novinarski konferenci.

image_alt
Koroška je pod vodo: tako so reševali žensko iz vozila, otežen dostop do zdravstvenih ustanov (VIDEO)

image_alt
V hiši ujet župan občine Gorenja vas - Poljane, kritično tudi na nekaterih delih Ljubljane (FOTO in VIDEO)

Prijava škode na daljavo

Zaradi posledic obilnih padavin so predvsem na Celjskem in Savinjskem zaprte nekatere poslovalnice, zavarovance spodbujajo k prijavi škode na daljavo, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav. Vse prebivalce so pozvali, naj najprej poskrbijo za lastno varnost. Kot so pojasnili v zavarovalnici, lahko zavarovanci škodo prijavijo prek njihovih spletnih strani, digitalne poslovalnice ali telefona. Za pomoč pri oddaji škodnega zahtevka se lahko obrnejo tudi na svojega zastopnika.

»S strankami, ki bodo škodo prijavile na daljavo, bodo predstavniki Zavarovalnice Triglav stopili v stik v najkrajšem možnem času in se z njimi dogovorili o nadaljnjem poteku reševanja škodnih zahtevkov,« so zapisali. Kot so poudarili, si prizadevajo vse primere obravnavati čim hitreje. Naravne nesreče in drugi dogodki, ki ogrožajo življenja ljudi, pa zahtevajo še odločnejši odziv in prednostno ukrepanje na terenu.

»Prebivalcem, ki jih prizadenejo neurje ali drugi vremenski ekstremi, kot so tudi poplave, svetujemo, naj najprej zaščitijo lastna življenja in šele zatem, če je to varno, svoje premoženje. Ko to dopuščajo okoliščine, naj morebitno škodo prijavijo zavarovalnici. Kljub temu da za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi kasnejše prijave,« so poudarili.

Med splošnimi napotki za hitrejše reševanje škode so sicer podrobno fotografiranje, shranjevanje poškodovanih predmetov in posredovanje dokumentacije, povezane s škodo ali njeno sanacijo.

Zavarovalnica Triglav se sicer še vedno intenzivno ukvarja s prijavo škodnih primerov in popisom škode na terenu po neurjih s točo in vetrom v zadnjih tednih, so dodali.

image_alt
Mobilni telefoni nedosegljivi, brez elektrike več tisoč odjemalcev

image_alt
Panika v slovenskem morju: barko s 26 dušami nosilo v skalovje (FOTO)

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije