KAM POTUJEMO?

Ste že dopustovali? Vse več Slovencev želi v te kraje ...

Raziskali smo potovalne navade naših državljanov.
Fotografija: Potovalne navade Slovencev. FOTO: Ipggutenbergukltd, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Potovalne navade Slovencev. FOTO: Ipggutenbergukltd, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Na približno polovici dopustniške sezone smo in nekateri so dopust že zaključili, spet drugi nestrpno čakajo na trenutke, ko bodo pozabili na službene obveznosti in 'se odklopili' od vsakdanjih skrbi. Pri slovenskih turističnih agencijah smo povprašali, katere destinacije so letos najbolj priljubljene. 
Najvišje cene dnevnega najema apartmajev so v Dubrovniku. FOTO: Phant Getty Images, Istockphoto
Najvišje cene dnevnega najema apartmajev so v Dubrovniku. FOTO: Phant Getty Images, Istockphoto

»Letos lahko rečemo, da beležimo izjemno povečanje pri destinacijah, kjer so prijetne temperature in ni dežja. Tako v zadnjem času velikokrat slišimo: 'Mi bi šli pa nekam, kjer je sonce, toplo in ni dežja.' Vsekakor pa letos prednjačijo Grčija, Turčija, Španija, Ciper, se pravi mediteransko sonce je letos v izjemnem porastu. Prav tako ne zaostaja Egipt, kamor vozimo ogromno slovenskih gostov. Da ne pozabimo še sosednje Hrvaške, ki je tradicionalno priljubljena počitniška destinacija med Slovenci,« nam je odgovorila Nena Kraševec Mišič iz turistične agencije Palma.

Rekordne temperature vabijo tudi na sever

Letošnje leto je s temperaturami in z vremenom v naših krajih precej muhasto, zato pa višje temperature in rekordno vroče poletje beležijo na severu Evrope. Zanimalo nas je, ali Slovenci radi potujemo na sever. »Pri Skandinaviji oziroma severni Evropi beležimo izjemen porast prijav na potovanja, kot so Skandinavija, Škotska, Irska, baltske dežele, Rusija in Nizozemska.«
Tako turisti kot domačini so navdušeni nad letošnjim vremenom.
Tudi Islandije je privlačna. FOTO: osebni arhiv
Tudi Islandije je privlačna. FOTO: osebni arhiv



»Letošnja situacija je res izjemna, kar se tiče temperatur na severu. Verjetno je vse skupaj neponovljivo, zato se izplača letošnji dar narave izkoristiti. Tudi domačini na severu so zelo presenečeni nad toplim poletjem in nam pripovedujejo, da tako lepega poletja že dolgo ni bilo,« odgovarja Kraševec Mišičeva. 

Potujemo veliko 

Lani se je vsaj enega zasebnega potovanja udeležilo 1,152 milijona ali 66 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Skupaj so se odpravili na 4,288 milijona zasebnih potovanj, kar je šest odstotkov več kot v letu 2016. Kar dve tretjini Slovencev se odpravita k našim južnim sosedom, pri katerih je v zadnjih letih turizem naravnost eksplodiral. V letu 2017 je Hrvaško obiskalo kar 17,4 milijona turistov, rast v številu prenočitev pa pričakujejo tudi letos.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije