DAN ŠPARGLJEV

Ste videli, kako je primorski afrodiziak osvojil Prekmurje (FOTO)

Dan špargljev in špargljevih jedi v Dolgi vasi pri Lendavi. Na tisti konec jih je prinesla primorska družina Radikon.
Fotografija: Prekmurce šparglji vse bolj zanimajo.
Odpri galerijo
Prekmurce šparglji vse bolj zanimajo.

Čeprav jim minuli konec tedna, ko so nas obiskali ledeni možje, vreme ni bilo posebej naklonjeno, so pred vaškim domom v Dolgi vasi že desetič uspešno izvedli prireditev Dan špargljev in špargljevih jedi, in sicer v organizaciji tamkajšnje Krajevne skupnosti in Kulturno-turističnega društva Jani Feher.

V naselju tik ob madžarski meji, kjer se je prireditev začela s kulturnim in glasbenim programom, prideluje šparglje na večjih površinah že šest domačinov. Dolga vas je tako nedvomno postala kraj z največjo pridelavo špargljev v severovzhodnem delu Slovenije, za začetnike velja Vlado Radikon, čigar predniki so po drugi svetovni vojni prišli v Prekmurje iz Marezig na Primorskem. In s seboj prinesli tudi šparglje.

Na sto in en način

Tako je podobno kot že devetkrat doslej na prizorišču zadišalo po različnih jedeh, kot so špargljev langoš, pečenice s šparglji, hamburger s šparglji, dödoli s šparglji, špargljevi njoki, palačinke iz špargljev, solata iz špargljev, šparglji, oviti v slanino, chilli con carne s šparglji, špargljeva pica, špargljevi trganci, golaž s šparglji, rižota z gamberi in šparglji, losos na žaru z limonino omako s šparglji in mladim krompirjem, tortilje s špargljevim nadevom ter špargljeve miške in princeske, pripravljale pa so jih družine Radikon, Gomzi in Sarjaš.

Svoj pisker je pristavila tudi Krajevna skupnost Dolga vas, ki je obiskovalcem skuhala špargljev pörkölt oziroma golaž po naše. Obiskovalci od blizu in daleč so tako zares uživali ob dobrotah, v popoldansko-večernem delu prireditve pa jih je zabavala prekmurska glasbena skupina Blue Planet.

Z njive čim prej na krožnik

Uživanje špargljev je torej v Prekmurju vse bolj priljubljeno, kar potrjuje tudi tradicionalna prireditev. Njeno odprto kuhinjo, ponudbo lokalnih vinogradnikov, pokušino okusnih jedi in ne nazadnje pester kulturni program privabijo veliko obiskovalcev tudi z Madžarske in Hrvaške ter iz Avstrije. Glavni cilj prireditve je popularizacija še ne tako znane kulturne rastline prek pisane gastronomske ponudbe.

Za jedi, pripravljene iz špargljev, skrbijo predvsem lokalni pridelovalci in lendavske Terme. Spet je bilo jasno, da je zanimanje za to zdravo vrsto zelenjave veliko, zato jo tudi brez težav prodajo. Letos so jih zaradi slabega vremena pridelali nekoliko manj kot prejšnja leta, a so kljub temu zadovoljni. Maj in junij sta meseca, ko je na trgu največ špargljev in so tudi najbolj kakovostni, najboljše jedi pa se pripravi iz svežih, pobranih isti dan, poudarja Katja Sarjaš, ki dodaja, da je v Dolgi vasi šest domačij, kjer jih pridelujejo na večjih površinah, torej za prodajo na trgu. Začetnik pridelave te zelenjave v Dolgi vasi in pobudnik organizacije prireditve Dan špargljev in špargljevih jedi je bil pred leti Vlado Radikon.

Okusni in dobrodejni

Šparglji že od nekdaj veljajo za zelo zdravo živilo. Vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, so nizkokalorični, varujejo srce in ožilje, veljajo pa tudi za afrodiziak. Ščitijo tudi celice jeter pred strupi iz alkohola, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter blažijo menstrualne težave. So zelnata trajnica, uživamo pa mlade poganjke, ki uspevajo v pomladnih mesecih.

Ponudniki so šparglje predstavili na različnih krožnikih.
Ponudniki so šparglje predstavili na različnih krožnikih.

Ljubitelji špargljev so si lahko napasli oči in napolnili želodce.
Ljubitelji špargljev so si lahko napasli oči in napolnili želodce.

Nedvomno so spomladanska kulinarična poslastica.
Nedvomno so spomladanska kulinarična poslastica.

Lahko so zelene ali bele barve, odvisno od pridelave. V Sloveniji rastejo štiri vrste: navadni, lasasti, obmorski in ostrolistni špargelj, ki je bolj znan kot divji. Pri nas so jih gojili že pred prvo svetovno vojno, privoščili pa so si jih le premožni. Po drugi svetovni vojni so izginili, pridelava pa se je znova pojavila konec 80. let prejšnjega stoletja, sprva na Primorskem, danes pa šparglje znova pridelujemo po vsej državi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije