IZREDNA ODPOVED

Ste videli, kaj je Urbanija objavil o Martiču? Razlog je označil za bizaren

Zoper Urbanijo po njegovih navedbah poteka postopek izredne odpovedi.
Fotografija: FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
FOTO: Črt Piksi

V. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija je na družbenem omrežju X, nekdanjem twitterju, objavil, da je Zvezdan Martič, sicer predsednik nove štiričlanske uprave RTVS, pred tem pa v. d. generalnega direktorja RTVS, sprožil postopek njegove izredne odpovedi. Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) navedb ne komentirajo.

S sredinim imenovanjem delavskega direktorja je oblikovana nova štiričlanska uprava RTVS. Pričakovati je bilo, da bo ta v najkrajšem času sprožila postopke za imenovanje novih direktorjev radia in televizije. Aktualna namreč od uveljavitve novele zakona o RTVS, ki je spremenila način upravljanja javnega zavoda, funkciji opravljata kot vršilca dolžnosti direktorja z nekoliko omejenimi pristojnostmi.

Razlog je označil za bizaren

A je Urbanija sporočil, da je Martič sprožil »postopek izredne odpovedi v. d. direktorja televizije«, torej njegove odpovedi. Razlog je označil za bizaren: »Ker sem dolgoletni pomočnici za finance, ki je bila to najmanj pod petimi direktorji na TVS že 25 let, marca 2023 dal nekaj pooblastil.« Ob tem po Urbanijevih navedbah Martič trdi, da tega ni dovolil nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Odkar je vodenje zavoda kot v. d. generalnega direktorja prevzel Martič, je prišlo tudi do menjave na čelu Multimedijskega centra RTVS. V. d. vodje centra je trenutno Kaja Jakopič, sicer nekdanja urednica uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija, preden je to funkcijo kot vršilec dolžnosti zasedel Igor Pirkovič.

Kdo bo vodil javni zavod?

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Svet zavoda je za predsednika štiričlanske uprave imenoval dolgoletnega zaposlenega na RTVS Martiča, za dva člana uprave pa na njegov predlog direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Zaposleni so za delavskega direktorja v sredo izvolili radijskega športnega novinarja Francija Pavšerja.

Z objavo v glasilu Informator so rezultati postali uradni, s čimer se je avtomatično konstituirala uprava RTVS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije