V LJUBLJANI

Sredi Ljubljane v tarče mečejo sekire

Objavljeno 20. november 2018 14.48 | Posodobljeno 20. november 2018 14.48 | Piše: Janez Petkovšek

V prestolnici so odprli prvi center za metanje sekir v tarčo. Najboljšim se obetajo celo svetovna tekmovanja.

Največ točk prinese rdeča pika, v zadnjem metu pa modra.
LJUBLJANA – Pod geslom Pikado in bowling sta za mevže je Ljubljana dobila novo zabavno in športno disciplino, imenovano sekiromet. Na Kajuhovi 35 so v opuščeni vulkanizerski delavnici v križišču te ulice s Cilenškovo odprli center Axe Throwing Europe, kjer se po novem lahko zabavaš ob metanju sekir v tarče.
image
Največ točk prinese rdeča pika, v zadnjem metu pa modra.

Kot je za Slovenske novice povedala Nataša Potočnik, kreativna direktorica pri projektu Axe Throwing, sta ekipi Escape Room Enigmarium in Orehov gaj v sklopu inštituta Proactivita skupaj ustvarili nekaj povsem usekanega, novega in norega, kar najbolje združuje skovanka sekiromet.
 

Nič nevarnejše od pikada


Zabavna igra, ki je obnorela Kanado in Ameriko, je posameznikom, družinam in podjetjem (za team buildinge) odslej na voljo tudi ob Bauhausu na obrobju BTC. V približno 300 kvadratnih metrov veliki dvorani, v kateri je skoraj vse izdelano iz lesa oziroma evropalet, se lahko naenkrat zabava do 100 igralcev. Na razpolago je 12 tarč (premer zarisane tarče je 92 centimetrov) v šestih ogradah, vanje pa igralci v ograjenih boksih mečejo približno 600 gramov težke sekire.

image
Tekmovalni prostor s šestimi ogradami

Razne vodene zabavne igre in tekmovanja trajajo poldrugo uro, ob upoštevanju strogih pravil in napotkov usposobljenih inštruktorjev pa sekiromet, pravi Potočnikova, ni prav nič nevarnejši od pikada ali bowlinga. V Kanadi in ZDA, kjer se z metanjem sekir zabavajo že nekaj let, poškodb skorajda ne poznajo, saj pravila metanja onemogočajo nevarnost. Pred začetkom ige je obvezen podpis izjave in strinjanja s pravili igre.

image
Kataya v tekmovalnem zanosu FOTOGRAFIJE: AXE THROWING EUROPE

Eno od njih je, da sekire in alkohol ne spadajo skupaj in da alkoholne pijače lahko dobiš šele po igri. Ker je pri sekirometu pomembna tehnika, je igra primerna za vse, ne glede na moč ali spol. Dovolijo tudi udeležbo otrok, ki še niso polnoletni, a le v spremstvu staršev ali skrbnikov (priporočajo, da so starejši od osem let).
 

Otvoritveni VIP-turnir


Na nedavnem VIP-turnirju, ki se ga je udeležilo 50 znanih Slovencev in poslovnih partnerjev novoustanovljenega centra, pa so prvič tudi v praksi preizkusili tarče. Kot je razvidno s fotografij, so se Filip in Blaž iz akrobatske skupine F&B Acrobatics, pevka Kataya, udeleženec Kmetije Franko, televizijec David Urankar, družabni kronist Nejc Simšič, nekdanji radijski voditelj z radia HIT Matej Špehar, bloger Roni Kordiš in ekipa Orehovega gaja ter Enigmariuma na premieri zelo zabavali. Zmagovalec turnirja, ki je odnesel posebno leseno medaljo, pa je bil Blaž Slanič iz F&B Acrobatics. Dokazal je, da ni spreten le v telesnih akrobacijah, temveč tudi v natančnem metanju sekire. Zbral je solidnih 44 točk.
600 gramov tehta tekmovalna sekira.


Praviloma zabavno-tekmovalni šov traja približno 90 minut. Izkušeni inštruktorji najprej predstavijo igre, pravila in varnostne postopke (v japonkah ali sandalah ni dovoljeno igrati), demonstrirajo pravilen met, nato sledi nekaj poskusnih metov, zatem več zabavnih tekmovanj v različnih igrah, na koncu pa še zaključni tekmovalni turnir s točkovanjem. Med seboj vedno tekmujeta najmanj dve ekipi s po dvema igralcema.

Meče se v 365 centimetrov oddaljeno tarčo, katere zadetek prinese eno, dve, tri štiri ali šest točk (bull's eye oziroma sredina prinese največ točk – ko se sekira zapiči v rdeč krog na sredini, vsi vpijejo »bullaaa, bullaaa«), nad njo pa sta še dve modri piki. Če ju tekmovalec z zadnjim metom zadene, mu to prinese kar 10 točk. Ob desetih metih tako lahko dosežeš maksimalno število 64 točk, kar pomeni, da postaneš član kluba 64, hkrati pa tudi zanimiv za uvrstitev v tekmovalno ekipo, ki bo po novem letu začela trenirati in pozneje tekmovati.

Sekiro mečejo že stoletja

Sekire so začeli metati naši severni sosedi Franki že v 5. stoletju, ki so opremljeni z njimi redno odhajali v bitke. V športne namene pa so jih začeli uporabljati že antični Kelti in popularnost metanja se v nordijskih krajih ohranja do danes. Novodobni sekiromet je najprej postal zabava kanadskih in severnoameriških gozdarjev, kjer se je razvil v sodoben šport, ki ga danes izvajajo že v več kot 50 državah sveta. Najbolj razširjena je tekmovalna športna liga WATL ali World Axe Throwing League, katere član je tudi naš Axe Throwing Europe. Sicer pa sta septembra pri Lavričevi koči potekala že drugi dan sekire in prvo državno prvenstvo v metu sekir (s težjo dvoglavo različico sekire).

Najboljši se bodo morda že v bližnji prihodnosti pomerili v bodoči evropski in celo svetovni ligi WATL (World Axe Throwing League), katere član je tudi Axe Throwing Europe. Med igro lahko vsak dobi brezplačen kozarec vode iz pipe ali kupi brezalkoholne pijače ter prigrizke, ki jih zagotavlja potujoča kuhinja Orehov gaj. Na koncu si je mogoče privoščiti tudi alkohol v družabnem kotičku. V »drvarski« ponudbi je glavna klobasa z zaseko, pa tudi kakšen sirček in olive se najdejo, gozdarska dila za dve osebi pa stane devet evrov. Med pijačami je seveda glavno pivo.
 

Stroga pravila


V igralni prostor vstopiš, ko te povabi trener. V ogradi sta poleg inštruktorja lahko le dva igralca hkrati.
Vsak od njiju po napotkih inštruktorja vrže sekiro v tarčo na svoji stezi. Igralca morata metati in pobirati sekiro čim bolj istočasno, nikoli pa ne smeta pobirati soigralčeve. Sekir ni dovoljeno odnesti iz igralnega prostora, igralci morajo nositi zaprto obutev, igralec pod vplivom alkohola, drog ali zdravil, zaradi katerih so lahko zmanjšane njegove psihofizične sposobnosti, pa se igre ne sme udeležiti. Ponudnik lahko, če podvomi o psihofizičnih sposobnostih kupca, prepove nadaljnjo igro.

Ni poceni

Nova zabava oziroma šport ni poceni. Cena ure in pol dolgega vodenega programa je 17,5 evra na osebo, če je prijavljenih pet ali več udeležencev, 21 evrov, če so udeleženci trije ali štirje, in 24,5 evra, če je udeleženec eden ali sta dva.

Oblačilo ni predpisano, bo pa vsak zažigal z opravo v slogu drvarja – rdeče-črna karirasta srajca ali dodatki (in brade) so zaželeni, niso pa obvezni. Na vsako tarčo igra največ šest igralcev. Če pridete sami ali v dvoje, se pripravite na druženje in spoznavanje novih soigralcev – ekipe namreč združujejo, da lahko zagotovijo celovit program, polno izkušnjo sekirometa.

image
Akrobata v posebni in izjemoma dovoljeni akciji

Optimalno število igralcev na tarčo je od štiri do pet, maksimalno pa šest. To pomeni, da lahko hkrati v centru meče sekire od 60 do 72 oseb. Izkušenim, ki jih bodo pozneje želeli obiskovati večkrat ter trenirati za prvenstva, bodo omogočili termine za samostojne treninge po klubskih cenah. 
Deli s prijatelji