NEVARNOST

Spletna trgovina v slovenščini prodaja izdelke, ki so pri nas strogo prepovedani

Češka spletna stran na prvi pogled deluje slovenska.
Fotografija: Tako je videti spletna stran Ekopiro. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Tako je videti spletna stran Ekopiro. FOTO: posnetek zaslona

LJUBLJANA – Oblasti in organizacije v Sloveniji vsako leto intenzivneje pozivajo k neuporabi pirotehničnih izdelkov, vendar pa še vedno obstaja del javnosti, ki se za decembrsko pokanje vseeno odloči. Pri nakupu pirotehničnih izdelkov je treba biti izredno previden, saj so se pojavile spletne strani, kjer je mogoče kupiti izdelke, ki so v Sloveniji prepovedani. To so, denimo, petarde kategorij F2 in F3. 

Na naše uredništvo se je obrnil Aleš Ham, ki je na spornega prodajalca že opozoril inšpektorat za notranje zadeve. ​Za nakup nevarnih izdelkov zadoščata že domači naslov in denar. »Naročiš, plačaš in neoznačen paket dobiš s kurirsko pošto pred vrata na domač naslov. Neoznačen v smislu zakonodaje s področja prevoza nevarnega tovora. Kakršna koli količina nevarnih snovi mora biti v cestnem, ladijskem in letalskem prenosu označena z nalepkami nevarnosti (ADR, RID),« opozarja Ham.

Inšpektorat: Imamo zvezane roke

FOTO: Guliver, Getty Images
FOTO: Guliver, Getty Images
Ham je v svojem pismu izrazil pričakovanje, da bo spletna trgovina končnico .si nemudoma zaprta. V enem tednu se do zdaj to še ni zgodilo. Prav tako nam z inšpektorata na novinarska vprašanja do tega trenutka niso odgovorili, je pa Ham dobil informacije, da naj bi na inšpektoratu dejali, da imajo zvezane roke, ker je lastnik zunaj Slovenije, in da bi morali ukrepati češki policisti.

»Torej rezultat je jasen, kot v že toliko zgodbah. Slovenski inšpektorati nič ne morejo, lahko pa opravljajo dan za dnem inšpekcijske oglede pri slovenskih trgovcih in si podajajo roke (policijski inšpektor, požarni inšpektor, delovni, tržni, carina ...) in ugotavljajo, da je vse v redu, neki tujec se pa vsemu skupaj smeji in veselo prodaja nedovoljene proizvode, davek pa spet odteka iz RS,« ugotavlja Ham.

Pošiljanje tovrstnih pošiljk po pošti je prepovedano

Kako pa je s pošiljanjem prepovedanih petard po pošti? Kot so pojasnili pri Pošti Slovenije, je tovrstno vsebino prepovedano pošiljati v poštnih pošiljkah. »Navedeno zavezuje pošiljatelja pošiljke, da tovrstne vsebine ne odda v prenos, saj izvajalec poštnih storitve ne sme pridobivati informacij o vsebini pošiljke,« so še dodali. To v praksi pomeni, da pri sprejemu pošiljke poštni delavec pošiljatelja nima pravice spraševati o vsebini pošiljke. Če pa se med prenosom na pošti vzpostavi sum, da gre za nevarno vsebino, se upoštevajo določbe navodil o načinu ravnanja s poštnimi pošiljkami s prepovedano vsebino.

Primerov, da bi kakšno pirotehnično sredstvo med prevozom s Pošto Slovenije razneslo oziroma da bi se kdo od zaposlenih pri svojem delu poškodoval zaradi pirotehničnih sredstev, vloženih v pošiljke, do zdaj niso zabeležili. Omenjeno podjetje sicer ni pogodbeni partner Pošte Slovenije, še zatrjujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije