EPIDEMIJA

Slovenski strokovnjaki: Najhujše šele prihaja, popravnega izpita ne bo

Vrh v enotah intenzivne terapije pričakujejo konec meseca.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel

Epidemija okuževanja po podatkih počasi upada, ugotavlja Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan (IJS). Vrh v enotah intenzivne terapije pa bomo po njihovih besedah  predvidoma dosegli konec meseca, ko bomo verjetno presegli 300 covidnih bolnikov.

image_alt
Grozljivo! Trenutno nimamo kapacitet, če bi se zgodila večja naravna nesreča

Strokovnjaki svarijo tudi pred črnim scenarijem v bolnišnicah. »Izogibajmo se vsem dejavnostim, kjer bi se lahko poškodovali in potrebovali intenzivno terapijo, kajti situacija je skrajno resna. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajamo pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bo začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo,« opozarjajo.

Scenariji v bolnišnicah. FOTO: IJS
Scenariji v bolnišnicah. FOTO: IJS

Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, še pravijo na inštitutu, saj to pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R = 0,95. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije