KORONAVIRUS

Grozljivo! Trenutno nimamo kapacitet, če bi se zgodila večja naravna nesreča

Državni sekretar Vindišar pojasnjuje, da so kadri tako obremenjeni, da trenutno niso sposobni oskrbeti večjega števila ranjencev ob morebitni naravni ali prometni nesreči.
Fotografija: Odprtje nove točke za PCR-testiranje šolarjev v Stožicah. FOTO: STA
Odpri galerijo
Odprtje nove točke za PCR-testiranje šolarjev v Stožicah. FOTO: STA

V torek je bilo v Sloveniji ob 8.618 testiranjih potrjenih 3.136 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). Stanje je v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko boljše, saj so prejšnji torek potrdili več kot 4.200 novih primerov. V državi je trenutno aktivnih 43.457 okužb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2.928, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 2.062.

Na tiskovni konferenci o aktualnem stanju sta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin.

Vindišar je povedal, da smo imeli včeraj 1.132 okužb manj kot prejšnji torek. V zadnjih sedmih dneh pa so v povprečju vsak dan potrdili skoraj 3.000 primerov. Povprečna starost na intenzivnih oddelkih je nekaj čez 64 let.

Pojasnil je, da vseh 15 covidnih bolnišnic po Sloveniji deluje kot en sistem, vsak dan se usklajujejo. Sproti potekata nameščanje pacientov in premeščanje kadrov. Na covid oddelke so premestili 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester in 645 srednjih medicinskih sester. Vseh prijavljenih, ki so še pripravljeni pomagati na covidnih oddelkih, je 249. Med njimi so zdravniki iz zasebnega sektorja, med drugim 44 zdravnikov, 72 zobozdravnikov, 33 študentov medicine in 30 oseb iz zdravstvene nege.

Danes zjutraj je bilo zasedenih 283 postelj od 302, torej imamo kar 94-odstotno zasedenost. Število intenzivnih postelj se je skoraj podvojilo v primerjavi s številom pred epidemijo. 233 jih je bilo pred epidemijo, zdaj 448 – 302 za covid paciente in preostale za necovid bolnike.

Vindišar prosi vse, ki se še niso cepili, da to storijo zdaj, in da tisti, ki lahko gredo po tretji odmerek, to storijo čim prej. Kot je povedal, so na covid oddelkih razmere strašljive in je res hudo gledati te paciente, kako trpijo. Ob tem pa trpijo tudi njihove družine: »Tukaj so solze in ena sama velika žalost.«

Zakaj že sredi poletja niso poskrbeli za več postelj?

Postelja na intenzivi ni samo postelja, ob njej je veliko drage opreme, veliko osebja je potrebnega za oskrbo enega pacienta, kadri so zdaj prepolovljeni, postelj je več na istih površinah, je pojasnil Vindišar. Vzamejo kader z drugih oddelkov, kar pomeni, da na drugih oddelkih zaradi tega delo ni opravljeno. Najbolj so na udaru zdravniki anesteziologi. 

Nenujnih posegov ne opravljajo več. »V tem trenutku nismo sposobni poskrbeti niti za večje število pacientov zaradi naravne ali prometne nesreče.« Prosijo vse, da se izogibajo adrenalinskim športom, saj se zna zgoditi, da ne bo na voljo anesteziologa za morebitno operacijo.

Po novem dve možnosti za dokazilo o pozitivnem samotestiranju s PCR-testom:

  • fotografija testa z datumom in uro, ob tem fotografija uradnega dokumenta
  • fotografija testa z datumom in uro ob tem fotografija pacienta

S tem želijo razbremeniti primarni nivo v zdravstvu in pospešiti pridobitev rezultatov. 

Kako je s kadri iz Italije?

Imajo zagotovilo za pomoč dveh ekip, ena iz vojaških vrst. Upajo, da pomoč pride že v tem tednu, ampak ni še zagotovila, ali se bo to res zgodilo. Dogovarjajo se za 30 oseb.

Kdaj dobimo nova zdravila za zdravljenje covida 19?

Zdravila naj bi bila pri nas dostopna v decembru in januarju. Državni sekretar je ob tem pozval rizične skupine ljudi, da čim prej po pozitivnem PCR-testu obvestijo osebnega zdravnika, da jim čim prej predpiše regeneron, saj mora biti to uporabljeno čim prej po opravljenem PCR-testu. V rizično skupino med drugim spadajo vsi z oslabljenim imunskim sistemom, starejši od 65 let, osebe s sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo ...

Doslej zaprli 15 lokalov in izdali 20 plačilnih nalogov zaradi nepreverjanja PCT

Glavna inšpektorica Martina Gašperlin je povedala, da je bilo doslej izdanih 20 plačilnih nalogov in 15 zaprtij lokalov zaradi nepreverjanja pogoja PCT.

Povedala je, da boljše preverjanje pogoja PCT kaže rezultate, in se zahvaljuje vsem, ki PCT preverjajo, in tistim, ki brez nerganja pokažejo dokazila.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije