PISMO PODPORE

Slovenska podpora Kataloniji: Imeti politične zapornike na tleh EU je sramota

Številni ugledni predstavniki slovenske javnosti so se združili v odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom.
Fotografija: Član iniciativnega odbora za podporo katalonskim zapornikom je tudi Milan Kučan. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Član iniciativnega odbora za podporo katalonskim zapornikom je tudi Milan Kučan. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Potem ko je špansko vrhovno sodišče izreklo sodbe nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije, so se odzvali tudi Slovenci s številnih področij. V petek, 18. oktobra, so se zbrali v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in ustanovili odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji.

Med podpisniki so znani politiki, znanstveniki, igralci, pravniki, filozofi in drugi vidni predstavniki slovenske javnosti, tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, nekdanji minister za zunanje zadeve RS, poslanec Evropskega parlamenta v dveh mandatih Ivo Vajgl, filozofinja, sociologinja in publicistka, borka za človekove pravice Spomenka Hribar ter sociolog, univerzitetni profesor v Ljubljani, Bologni in Sarajevu in nekdanji član Russlovega razsodišča Rudi Rizman

V zapisu podpore, ki so ga javno objavili, so poudarili, da špansko vrhovno sodišče s svojo sodbo »resno izpodkopava temelje evropskega vrednotnega sistema«.

Celotno pismo si lahko preberete v nadaljevanju:


»Imeti politične zapornike na tleh EU je sramota! Nesprejemljivo je, da so naši evropski sodržavljani kaznovani zgolj zato, ker se z demokratičnimi sredstvi brez nasilja borijo za svoje osebne in kolektivne pravice! Deveterica katalonskih voditeljev, ki je vodila miroljubno, demokratično glasovanje Kataloncev o prihodnosti katalonskega naroda, je bila v čakanju na izrek kazni priprta dve leti. Številni pravni strokovnjaki z vsega sveta so ocenili, da gre v tem primeru za politične zapornike. Tudi po kriterijih resolucije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope 1900 iz leta 2012 so ti katalonski politiki in civilnodružbena voditelja politični zaporniki. Utemeljeno pričakujemo, da bo podobno stališče sprejela tudi posebna preiskovalna skupina ZN. Po dveh letih pripora so zdaj obsojeni še na skupaj 100 let zapora.

Kriza odnosov med Madridom in Barcelono ni samo notranjepolitično vprašanje Španije. Kratkovidno je prepričanje, da je to krizo mogoče reševati z represijo, ustrahovanjem, zapori in spodbujanjem sovražnosti. Nasilje vedno rojeva novo nasilje. Krizo je mogoče rešiti samo z odkritim dialogom, demokratičnimi političnimi sredstvi, razumom in odgovornostjo vpletenih strani. 
Molčati ob kršitvah pravic deveterice uglednih evropskih voditeljev iz Katalonije in tudi številnih drugih, ki jih prav tako preganjajo zaradi sodelovanja pri referendumu 2017, pomeni prevzemati odgovornost za njihovo usodo, pa tudi za rušenje evropskih demokratičnih načel. Na to nočemo in ne moremo pristati. Verjamemo, da se bodo našemu protestu pridružili mnogi evropski državljani. 

Obenem pričakujemo, da tudi evropski parlamenti in vlade, institucije EU, evropski parlament, komisija in evropski svet ne bodo molčali spričo grobih kršitev pravic katalonskih političnih zapornikov in temeljnih vrednot EU v Španiji. Človekove pravice imajo univerzalno veljavo in so nad notranjim pravom sleherne suverene države.«

Več o njihovi pobudi si lahko preberete tukaj.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije