NASLEDNICE SFRJ

Slovenija za Titovo veleposlaništvo dobila dva milijona evrov

Lani so prodali rezidenco nekdanjega jugoslovanskega voditelja v New Yorku, zdaj še nekdanje veleposlaništvo na Japonskem.
Fotografija: Slovenija je ena izmed šestih naslednic SFRJ. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovenija je ena izmed šestih naslednic SFRJ. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Države naslednice nekdanje Jugoslavije (SFRJ) so v Tokiu skupaj prodale zgradbo, v kateri je bilo veleposlaništvo in rezidenca nekdanje SFRJ, in zanjo iztržile več kot 15 milijona evrov. Sloveniji v skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu pripada 14 odstotkov kupnine, kar je 2,1 milijona evrov.

Postopek skupne prodaje je bil dolgotrajen in zapleten, potrebno je bilo veliko usklajevanj med državami, nepremičninsko agencijo in odvetniki, pred prodajo pa je bilo treba pridobiti tudi soglasjem ministrstva za zunanje zadeve Japonske, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Objekt za rušenje

Po razpadu skupne države je zgradbo, ki je bila zgrajena leta 1965, za svoje diplomatsko predstavništvo uporabljala Republika Srbija. V prvem in drugem nadstropju so poslovni prostori, v drugem nadstropju je tudi stanovanje za zaposlene. V tretjem nadstropju je rezidenca, velika 300 kvadratnih metrov. Objekt je bil nazadnje prenovljen, preden so začeli veljati novi protipotresni standardi leta 1981, zato ga je treba porušiti.

​Prodaja nepremičnine v Tokiu je bila druga, ki so jo naslednice prodale. Lani so namreč prodali rezidenco nekdanje SFRJ v New Yorku. Države skupaj prodajajo tudi diplomatske nepremičnine nekdanje SFRJ v Bonnu, Bernu in New Yorku (misija nekdanje SFRJ). Postopki potekajo, države so že dobile nekaj ponudb, ki pa jih še pregledujejo, pravijo na MZZ.

Denar za ministrstvo

Ministrstvo ocenjuje, da proces sukcesije na področju delitve diplomatskega premoženja v zadnjih treh letih napreduje zelo dobro. Slovenija je v postopkih zelo angažirana, saj je pobudnica aktivnosti in intenziviranja procesa. V tem času je Slovenija prevzela še šest nepremičnin nekdanje SFRJ (poleg nepremičnin v Washingtonu, Celovcu, Milanu in Rimu, ki jih je Slovenija prevzela v letih od 2001 do 2013), in sicer po dve v Braziliji in Tanzaniji, po eno v Maliju in Maroku.

Od skupnih prodaj nepremičnin v New Yorku in Tokiu je Slovenija skupaj dobila več kot tri milijone evrov. Od prodaje nepremičnine v Milanu, ki jo je pridobila iz naslova nasledstva, je Slovenija v letu 2017 prejela 4,87 milijona evrov kupnine. V skladu z zakonom o zunanjih zadevah so pridobljena sredstva namenska sredstva ministrstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije