NE POJENJA

Slovenija drsi z zelenega območja, znova veliko okužb (VIDEO)

Objavljeno 13. avgust 2020 10.33 | Posodobljeno 13. avgust 2020 12.56 | Piše: Ma. M.

Po 31 okuženih pred enim dnevom so v sredo zabeležili 29 novih okužb s koronavirusom.

Razkuževanje in zaščitne maske na pediatrični kliniki UKC Ljubljana. FOTO: Jure Eržen, Delo
V sredo je bilo ob 856 testiranjih 29 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah ni nihče umrl zaradi covida 19.

V bolnišnicah je na zdravljenju 19 oseb, pet so jih odpustili, dve sta na intenzivni negi. 

Epidemiologija Marta Grgič Vitek iz centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala, da je šlo v osmih primerih od 28 za uvožene primere, v treh za primere, ki so bili povezani z uvoženimi, v treh za lokalni vir, pri šestih pa še ne vedo. Gre za mlajše osebe. Kar 20 oseb od 28 je bilo mlajših, večina moških. Incidenca je še vedno pod 10, se pa hitro dviguje, predvsem zaradi visokih številk v zadnjih dveh dneh. V zadnjem tednu je bilo 33 uvoženih primerov, od tega 27 iz Hrvaške. Pozvala je, da se mladi, ki vedo, da so bili na množičnih zabavah, izogibajo stiku s starejšimi in kroničnimi bolniki. Če se pojavijo simptomi, naj se čim prej javijo zdravniku.

​Glede na razpršenost se pričakuje, da bomo imeli kmalu tudi lokalne prenose okužb. Problem bo, da epidemiologi ne bodo mogli več obravnavati vseh primerov posebej, je izpostavila.Izračunali smo, da je bilo pri nas v zadnjih 14 dneh potrjenih 193 novih okužb, kar pomeni, da je incidenčno število približno 9,2. Pred dvema dnevoma je bilo število povprečno okuženih v zadnjih dveh tednih na sto tisoč prebivalcev 7,7. Če se bo trend širjenja okužb nadaljeval, bomo kmalu zdrsnili z zelenega območja.

Naš izračun je zgolj ocena, saj smo za predpostavko vzeli 2,095.861 prebivalcev, kolikor jih je bilo po podatkih statističnega urada v Sloveniji 1. januarja letos.
 

Preberite še:

Kacin udaril po Hrvaški: Izvažajo okužbe, hitro se bodo znašli na rdečem seznamu
Sreda: Skokovita rast okuženih s koronavirusom v Sloveniji
Kacin udaril po Hrvaški: Izvažajo okužbe, hitro se bodo znašli na rdečem seznamu
Deli s prijatelji