VRAČANJE EMBALAŽE

Slovenci podprli uvedbo kavcije za embalažo v višini 0.50 evra

Mislite, da bi se tak sistem obnesel?
Fotografija: Mislite, da bi lahko v Sloveniji zaživel sistem kavcije? FOTO: Artisteer Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Mislite, da bi lahko v Sloveniji zaživel sistem kavcije? FOTO: Artisteer Getty Images/istockphoto

Slovenci so kot kaže naklonjeni temu, da bi tudi pri nas uvedli kavcijski sistem za embalažo pijač. Anketa, ki jo je ob koncu novembra na spletu izvedla Zveza potrošnikov Slovenije kaže, da je tak sistem Slovencem blizu. ZPS ob tem poudarja, da je v anketi dgovorilo več kot 1200 potrošnikov, a zato, ker je bila izvedena na spletu ni reprezentativna.

Kavcijski sistem v Sloveniji že velja za vračilo steklene embalaže, a novejši sistem vi vključeval tudi veliko večino embalaže za pijače, razen tiste, v katero je mogoče spraviti več kot tri litre, izjema bi bile tudi pijače z visoko vrednostjo alkohola.

In kaj so po analizi ankete ugotovili na ZPS?

Kar 81 sodelujočih v anketi pravi, da bi sistem kavcije zagotovo uporabljalo, 14 odstotkov pa pravi, da bi tak sistem uporabljali zelo verjetno.

Sodelujoči so izrazili željo, da bi bile v sistem vključene plastenke in povratne steklenice, a tudi nepovratne steklenice in pločevinke, dobra polovica sodelujočih bi v sistem vključila tudi tetrapake.

A kljub navdušenju in naklonjenosti sistemu na ZPS ugotovljajo, da marsikdo ne razume razlike med kavcijskim sistemom in splošnim sistemom zbiranja.

Kakšna naj bo višina?

Glede višine kavcije so naleteli na zelo različne odgovore. Mnogi so predlagali, naj bo ta primerljiva s tujino, nekateri so omenili, naj znaša pol evra, desetina pa jih meni, da bi morala biti višja od četrt evra. 15 odstotkov anketirancev bi bilo zadovoljnih z enako ali nižjo od desetih centov. Za primerjavo, na Hrvaškem za vračilo plastenke dobite 50 lip, kar znese 0,07 evra. 

In kje bi vračali embalažo? Kar 90 odstotkov se jih strinja, da bi vračilne avtomate morali postaviti v velikih trgovinah, 68 odstotkov bi jih namestilo v manjše trgovine, skoraj 65 odsotokov pa podpira idejo o vračilnih točkah v bližini naselj, ki so podobni sedanjim ekološkim otokom. Med predlogi so še bencinski servisi, pa tudi prieditve, gostinstvo in turizem.

Ob vračilu kavcije je za zdaj najbolj uveljavljen sistem izdaje dobropisa, ponekod pa je možno tudi vračilo denarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije