NAPOVED UMARJA

Slaba novica za Slovenijo. Pred vrati novo varčevanje?

Gospodarska rast bo nižja, proračun bo treba oklestiti.
Fotografija: V ponedeljek je potekal koalicijski vrh, katerega glavna tema je bil proračun. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V ponedeljek je potekal koalicijski vrh, katerega glavna tema je bil proračun. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja znižal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos tako po novem napoveduje 2,8-odstotno realno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Napoved za prihodnje leto so znižali za 0,1 odstotne točke, na tri odstotke.

Bertoncelj je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je vlada rebalans proračuna pripravila na podlagi spomladanske napovedi, da bo gospodarska rast letos dosegla 3,4 odstotka. Rast bo, tako minister, slabša predvsem na račun slabšega drugega četrtletja, ko je prišlo predvsem do velikih sprememb pri zalogah. Razmere naj bi se sicer v tretjem in zadnjem četrtletju nekoliko izboljšale.

S slabšo napovedjo bo treba spremeniti tudi poteze vlade; med drugim je vlada zamrznila proračun, tako da bo ministrstvo za finance do konca leta potrjevalo vse večje nenačrtovane izdatke drugim ministrstvom. »Ministre sem pozval k varčevanju in črtanju nenujnih ukrepov,« je poudaril minister, ki meni, da bi del izpada prihodkov lahko nadomestili z varčevanjem.

Za prihodnje leto pa bo, kot je napovedal minister, višino odhodkov v proračunu znižal za 100 milijonov evrov, na 10,35 milijona evrov. »Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom,« je zagotovil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije