Slovence lahko Hrvati na meji zavrnejo, razen če ...

Slovenski državljani ne morejo več v Srbijo, v Hrvaško pa le, če privolijo v 14-dnevni ukrep. 
Fotografija: Hrvaška je zaprla mejo. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Hrvaška je zaprla mejo. FOTO: Tadej Regent, Delo

Potniki, ki prihajajo iz Slovenije, se bodo na meji s Hrvaško morali odločiti za 14-dnevno samoizolacijo. Če želijo nadaljevati pot v sosednjo državo, morajo prijaviti naslov bivališča na Hrvaškem, kjer bodo dosegljivi in pod nadzorom hrvaških sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov. Tistim, ki ne bodo sprejeli teh pogojev, bodo na hrvaški meji zavrnili vstop v državo.


Prva informacija drugačna

Sprva je sicer zunanje ministrstvo sporočilo na twitterju, da slovenski državljani zaradi širjenja novega koronavirusa ne morejo več vstopati na območje Hrvaške in Srbije. Srbske oblasti so to sporočile tudi uradno na svoji spletni strani. Hrvaške oblasti sicer prepovedi vstopa slovenskim državljanom še niso uradno potrdile. Na svoji spletni stani pa je ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo:


»Po naših informacijah Hrvaška in Srbija zavračata vstop državljanom Slovenije. Hrvaška tistim, ki imajo prebivališče v tej državi, po vstopu na hrvaško ozemlje uvaja 14-dnevno samoizolacijo. Ukrep začasne prepovedi vstopa v Srbijo pa velja tudi za državljane drugih držav, v katerih je razglašena epidemija.«

Preberite tudi: 
Zapirajo vse lokale in neživilske trgovine
Objavljena navodila, kako ravnati z umrlimi, okuženimi z novim koronavirusom


V preteklih dneh je bil na meji kaos zaradi strogih varnostnih ukrepov, ki jih je uvedla Hrvaška. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska. Po odredbi, ki velja od četrtka od 22. ure, je slovensko-italijanska meja zaprta tudi za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije