KRUTA USODA

Šestletna Kim do pomladi zaprta v stanovanju

Zaradi hude bolezni s sestrico ne sme zapustiti doma.
Fotografija: Gali in Kim sta bili med našim obiskom polni energije. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Gali in Kim sta bili med našim obiskom polni energije. FOTO: Moni Černe

KOPER – Kim Lebar je od takrat, ko smo jo septembra 2017 obiskali na njenem domu na Markovcu v Kopru, dopolnila šest let. V tem času je prebolela nevroblastom, rak primarnega živčnega sistema, ki so ga zdravniki odkrili v zadnjem stadiju. Prej je morala skozi sedem ciklov kemoterapij (po njih so se ji sesedla pljučka), imela je več obsevanj, presadili so ji kostni mozeg in matične celice ter odstranili tumor iz prsnega koša. Obiskovati je morala tudi imunoterapije in četudi so ji zdravniki že pri treh letih napovedali 50 odstotkov možnosti za ozdravitev, pozneje pa celo le še kakšnih petnajst dni življenja, se je to na srečo izkazalo za napačno. Deklica, ki je večino svojega življenja preživela v bolnišnicah, je zdaj že polna energije in na dobri poti ozdravitve, a mora biti žal zaprta v stanovanje. Ravno to je namreč zanjo življenjskega pomena.
Zdravniki so zaradi sesedenih pljučk določili izolacijo do pomladi, ko se bodo odločili, kako naprej. Kim mora ponoviti vsa cepljenja od rojstva, ker jih je izničila kemoterapija, v veliki nevarnosti je tudi zaradi pojava ošpic. Vseskozi mora biti doma tudi njena štiriletna sestrica Gal, ki zaradi zdravja starejše sorojenke ne sme ne v vrtec ne na igrišče, še manj na kakšen obisk. Deklicama za štirimi stenami čas razumljivo teče zelo počasi. V stanovanju se zamotijo s sestavljankami, barvanjem, družabnimi igrami, učenjem črk in abecede, kar je izrednega pomena za njuno duševno zdravje.

Deklici bosta dobili igračko

Naš vnovični obisk pri Lebar-Štenklerjevih je minil v veselem razpoloženju. Kim je bila razigrana, odličnega počutja, zdravje ji je to zimo dobro služilo, celo sezonski prehladi so jo obšli. Njeni lasje so zrasli v prikupne kodrčke, ob našem obisku je celo zaplesala. Družini smo izročili ček, ker ste dragi bralci in spoštovane bralke za dekličino boljše življenje odprli srca in sočutno darovali 1100 evrov. Za darovani denar se družina srčno zahvaljuje vsakomur posebej, iskreno so se ga razveselili.
Dvainštiridesetletna Majda Štenkler, Kimina in Galina mati, je brez zaposlitve, trenutno živijo od otroškega dodatka in denarne pomoči, Kimin in Galin oče, 41-letni Štefan Lebar, je bil pred časom in ravno takrat, ko bi moral nastopiti novo službo poštarja, hospitaliziran. Ob našem obisku je bil še v bolnišnici. Majda nam je povedala, da bodo zbrani denar porabili za vsakomesečne vožnje na zdravniške preglede v Ljubljano, za nakup novih oblek, za živila, položnice, deklici pa bosta, tega sta se izjemno razveselili, dobili vsaka eno igračko.
Kim nam je povedala, da si najbolj želi popolnoma ozdraveti, iti na igrišče, v šolo, ali pa kar tako ven na zrak. Zelo rada ima živali, rada bi pobožala kakšno muco ali kužka.
»S sestrico si želim iti tudi na sladoled,« razloži mala junakinja, ki je prestala toliko bolečin in neprespanih noči, ko je hlastala za zrakom zaradi sesedenih pljučk (dihalna stiska se je namreč pojavila tako rekoč vsakič, ko je trudno dekletce poskušalo nabrati novih moči s spancem), da si zdravi posamezniki niti predstavljati ne morejo. »Zahvaljujemo se dobrim ljudem, ki so darovali za našo Kim. Želim, da ljudje vedo, da njihovo pomoč izjemno cenimo, vsem pa želimo, da bi bili zdravi sami in njihovi otroci,« je ob slovesu povedala mati, ki jo je skrb za hčer dodobra načela, a ne tarna, verjame v boljše čase in z upanjem zre v prihodnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije