GOLUBU BI RADI PREPREČILI ŠIRJENJE VLADE

Grims: »Golobova vlada spi kot medved v brlogu« (VIDEO)

SDS je vložil podpise za referendum za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V SDS so spregovorili o vloženih podpisih za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o vladi, s katerim želi vlada Roberta Goloba povečati število ministrstev. Rok za vložitev podpisov se izteče danes. Pred novinarje je stopil poslanec SDS Branko Grims.

»Danes smo vložili inicialne podpise za začetek referendumskega postopka za zakon o vladi,« je uvodoma pojasnil Grims. Kot je dodal, je zakon problematičen, saj predvideva povečanje števila ministrstev, kar pomeni dodatne stroške in dodatno mrežo zaposlenih.

»Ne gre samo za en fikus ali enega ministra, saj bi potem lahko bil minister brez listnice,« je pojasnil Grims in dodal, da gre za trikratno povečanje birokratskega aparata, kar bodo plačali davkoplačevalci. »Ključna utemeljitev, ki nas je prepričala, da smo se dokončno odločili, da gremo zares v ta referendum, je zgodba vlade, ki se je začela z naftnimi derivati.«

Odgovornost po mnenju Grimsa nosi predvsem predsednik vlade, ki je teden dni vnaprej napovedal, kaj bo naredil z naftnimi derivati. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo razpis referenduma je Grims dejal, da vlada spi zimsko spanje in je po njegovem povzročila pomanjkanje goriva: »Golobova vlada spi kot medved v brlogu.«

Podpise bo zbiral tudi Vili Kovačič

Podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi sicer zbira tudi aktivist Vili Kovačič. Tudi Kovačič je za danes sklical novinarsko konferenco, kjer bo predstavil, koliko podpisov je zbral. Zakon je po njegovem mnenju v posmeh demokraciji in je bil v DZ sprejet brez vsakega razumnega argumenta. K zbiranju podpisov poziva politične stranke in vse državljane. Koliko podpisov državljanov so vložili, Grims ni želel razkriti, so pa v poslanski skupini SDS zagotovili, da jih je več kot potrebnih 2500. Zatrdil je, da z aktivistom Vilijem Kovačičem »nimajo nič«.

Koalicija: SDS zavlačuje postopek formiranja vlade

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica menijo, da SDS z vložitvijo podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi želi zavlačevati postopek formiranja nove vlade. Tri nova ministrstva ustanavljajo, saj da želijo poskrbeti za sožitje generacij in podnebne spremembe. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da si želijo dati odgovor na zgodbo solidarne prihodnosti, na sožitje vseh generacij, tudi na podnebne spremembe. Znanje, znanost in razvoj pa nam bodo po njegovih besedah prinesli dodano vrednost. »Taktiziranja, politična preigravanja tega napredka ne prinašajo, jemljejo nam pa dragocen čas.«

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je ocenil, da je prvič v zgodovini države na zakon o vladi vložen referendum. »Vsaka vlada ima možnost, da si organiziranje organizira sama,« je poudaril. Dodal je, da se Grims izgovarja tudi na davkoplačevalski denar. ob tem je opozoril, da tudi referendum stane in se plačuje z davkoplačevalskim denarjem. Po njegovih informacijah se bodo podpisi začeli zbirati septembra, ko in če bo do referenduma prišlo, pa se bodo v stranki in koaliciji pogovarjali o strategiji.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec pa je dejal, da je bila poteza SDS pričakovana in je jasen pokazatelj tega, da se SDS ni sprijaznila s porazom na volitvah. Vlada bo po njegovih besedah v tem času delala, kot je bilo zastavljeno. »Pač z malo več improvizacije pri usklajevanju teh novih področij.« Dodal je, da so referendumi sicer demokratično orodje, vendar gre v tem primeru po njegovem mnenju zgolj za zavlačevanje postopkov.

DZ je 22. junija na izredni seji sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva, za solidarno prihodnost visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Nekaterim ministrstvom se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti. Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi sicer opravili na izredni seji 18. maja, o samem zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložila predlog za posvetovalni referendum. DZ je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, 20. junija, zato so lahko poslanci sredo o zakonskem predlogu tudi glasovali. Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

Namigovanja o zbiranju podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vladi se sicer pojavljajo že nekaj časa, saj zakonu nasprotujejo v SDS in NSi. V NSi so sicer napovedali, da oblikovanja nove vlade ne bodo ovirali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije