DOPOLNILNO ZAVAROVANJE

Šarčev minister napovedal morebiten odstop

Minister za zdravje je dogajanje na odboru DZ za zdravje označil za del politike.
Fotografija: Predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na odboru DZ za zdravstvo so podprli predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije ter v zakonski predlog vnesli uvedbo pavšalnega prispevka 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

Ali bo ponudil odstop, še ne ve

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v odzivu odločitev odbora za zdravstvo označil za del politike. Dejal je, da če je odločitev odbora nezaupnica njegovemu delu, da bo odstopil. Pogovor s premierjem Marjanom Šarcem bo po Šabedrovih navedbah potekal tudi v tej smeri. 

Po srečanju s premierjem je Šabeder zagotovil, da ima še naprej Šarčevo podporo. Po srečanju poslancev LMŠ s premierjem pa je vodja poslanske skupine Brane Golubović povedal, da je premier po sredinem odboru za zdravstvo pohvalil tako poslance kot ministra Šabedra.

Minister sicer pripravlja celovit predlog prenove zakona o zdravstvenem varstvo in zdravstvenem zavarovanju. Sredina odločitev odbora je po Šabedrovih navedbah del politične volje, sledi pa celostna prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer bodo uredili solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli na zavod za zdravstveno zavarovanje, ter druge odprte zadeve. Dolgotrajno oskrbo urejajo v ločenem zakonu, a po ministrovih besedah razmišljajo o združitvi obeh dajatev.

Namesto komercialnih zavarovalnic ga bo pobirala država

Z dogajanjem na odboru ni zadovoljna niti Levica. »Danes smo tako sprejeli zakon, ki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne ukinja, ampak ga zgolj preoblikuje. Še vedno bosta namreč enak znesek zavarovanja plačevala upokojenec s 500 evri pokojnine in menedžer s 5000 evri plače. Kljub temu smo v Levici zakon podprli, saj se s podržavljanjem pobiranja prispevka pridobi 50 milijonov, ki jih zase poberejo komercialne zavarovalnice, hkrati pa sprejetje zakona pušča odprte možnosti, da zavarovanje ukinemo v naslednjem letu,« je dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije