ODPUŠČENA NEZAKONITO

Sabino so vrgli iz službe, zdaj bodo plačali

Objavljeno 03. december 2019 14.00 | Posodobljeno 03. december 2019 14.00 | Piše: Oste Bakal

Soboška občina je Sabino Gutalj nezakonito odpustila. Napovedali so vložitev izrednega pravnega sredstva.

Sabina Gutalj, po poklicu pravnica, je še kako nepopustljiva ženska.
Sabina Gutalj iz Murske Sobote je dobila tožbo proti Mestni občini Murska Sobota, ker jo je ta aprila 2015 odpustila kot takratno vodjo oddelka za splošne zadeve in občinsko pravnico. Po več letih pravdanja je sodišče potrdilo, da je bila lepotica, ki je nekoč sodelovala na izborih za miss, sicer pa je univerzitetna diplomirana pravnica, neupravičeno odpuščena iz službe, kjer je bila zaposlena okoli deset let.

image
Saga na murskosoboški občini se bo očitno še nadaljevala.
Žena nekdanjega znanega nogometaša Gorana Gutalja je službo na murskosoboški občini dobila še v času županovanja Antona Štihca, sprva kot svetovalka in tiskovna predstavnica, nazadnje pa kot vodja oddelka za splošne zadeve in občinska pravnica. Konec leta 2014 je dobila prvi opomin zaradi domnevno neprimernega verbalnega obnašanja do sodelavke.

Očitali so ji tudi mobing oziroma neprimerno obnašanje do sodelavcev, aprila 2015 so ji izrekli prenehanje delovnega razmerja. Gutaljeva je vložila tožbo zoper nekdanjega delodajalca in bila vseskozi prepričana, da je šlo za konstrukt, njen edini cilj je bil priti nazaj v službo.

Vmes so na prvostopenjskem sodišču v Mariboru padale različne sodbe, najprej v njeno korist, nato v korist občine, nazadnje je Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani dokončno razsodilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita. MO Murska Sobota, kjer so že napovedali vložitev izrednega pravnega sredstva, je dolžna Gutaljevi izplačati vse plače in prispevke.

Zdaj že bivši direktor občinske uprave, ki je nedavno postal načelnik Upravne enote Maribor, Srečko Đurov in drugi predstavniki občine so ji sicer očitali, da je do izredne odpovedi prišlo zaradi njenega šikaniranja in žaljivega odnosa do sodelavke ter neopravljanja nalog. To naj bi vodilo v izgubo zaupanja ter posledično uvedbo disciplinskega postopka, na koncu pa v izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Odziv občine

"Zdi se nam nesprejemljivo, da sodišče na prvi stopnji ugotovi, da je bila izredna odpoved zakonita, da tudi višje delovno in socialno sodišče ugotovi, da so kršitve, ki jih je mestna občina očitala ge. Gutalj, dokazane, da pa niso tako hude, da bi opravičevale odpoved zaposlitve, a očitno spet dovolj močne, da je sodna razveza pogodbe o zaposlitvi upravičena. Zato bo mestna občina zoper sodbo, ki je dokončna in jo je treba izvršiti, v predpisanem roku vložila izredno pravno sredstvo," so zapisali na občini.

Občina bo morala globoko seči v žep, kajti sodišče je odločilo, da mora Gutaljevi od prenehanja delovnega razmerja, torej od aprila 2015 do 15. 1. 2019, obračunati nadomestilo bruto plače, ki bi jo prejemala, če bi delala, plačati vse davke in socialne prispevke ter izplačati neto plačo z obrestmi. Občini je še naložilo plačilo denarnega povračila, dodatnih sedem plač, v znesku 18.271,33 evra.

MO Murska Sobota v izjavi za javnost trdi, da bi lahko ta znesek namenili investicijam, ampak da do konca sodnega postopka niso dodatno zaposlovali, zato naj bi dosojeni znesek v resnici prihranili. Občina bo sodbo spoštovala, čeprav se z njo ne strinja. »Ne glede na ceno, ki jo bomo plačali, lahko ugotovimo, da smo delno izgubili pravdo, a ohranili čast in dostojanstvo zaposlenih na mestni občini,« poudarjajo.

Sabina Gutalj pa pravi: »Vesela sem, da me je višje sodišče po skoraj petih letih opralo sleherne krivde in odločilo, da je izredna odpoved nezakonita! Najbolj pa me veseli, da je izrecno zapisalo, da se je očitek o šikaniranju sodelavke izkazal za neresničen! Senat je izpostavil, da je šikaniranje zanikala celo sodelavka ter izpovedala, da sva imeli v redu in korektne odnose! Kdo je v tej zadevi na koncu ohranil čast in dostojanstvo, je jasno, zato so izjave občine, ki se želi zdaj v očeh javnosti oprati krivde, povsem smešne.«

Senat je izpostavil, da je šikaniranje zanikala celo sodelavka.

Zatrdila je, da je senat odločil, da ni izpolnjen pogoj, da z njo ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja. »Ker je senat zaključil, da sem nič kriva stranka in da mi iz teh razlogov delovno razmerje ne more prenehati, preneha pa mi zgolj zato, ker naj bi bilo moje delovno mesto ukinjeno, se bom v zvezi s to odločitvijo v prihodnjih dneh posvetovala z odvetnikom o nadaljnjih korakih glede revizije, saj smo sodišču predložili vse dokaze, iz katerih je razvidno, da se je spremenilo zgolj ime oddelka, in sicer iz oddelka za splošne zadeve v sekretariat za splošne zadeve, opis del in nalog vodje obeh oddelkov pa je ostal enak!« je še dodala. 
Deli s prijatelji