NA NACIONALKI

RTV po referendumu: pričakujejo najhujše, sprožajo se disciplinski postopki

Dolgoletna novinarka in sindikalistka Helena Milinković nam je odgovorila na nekaj vprašanj, o stanju na RTV po nedeljskem referendumu.
Fotografija: Takšno je bilo stanje pred RTV v nedeljo. FOTO: Črt Piksi 
Odpri galerijo
Takšno je bilo stanje pred RTV v nedeljo. FOTO: Črt Piksi 

Novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jo je na nedeljskem referendumskem glasovanju podprlo 62,8 odstotka volivcev, bo prinesla novo ureditev vodenja, upravljanja in nadzora javnega zavoda. Ob njeni uveljavitvi bo prenehal mandat sedanjemu vodstvu. Kakšna pa je situacija znotraj nacionalne televizije, nam je razkrila Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV in dolgoletna novinarka.

Kakšni so občutki po referendumski nedelji in kakšno je trenutno vzdušje znotraj RTV?

Današnji dan (ponedeljek) na RTV je vsekakor drugačen od dni pred referendumom. Čutiti je olajšanje med zaposlenimi in tudi veselje ob tako veliki podpori noveli zakona o RTV pri državljanih in državljankah. Zaposleni smo hvaležni prav vsakemu, ki se je angažiral v referendumski kampanji in prispeval svoj glas, mnogi nas podpirajo že ves čas. Za stavkovni odbor in novinarske sindikate je izid včerajšnjega referenduma potrditev naših prizadevanj za profesionalno, etično in kakovostno novinarsko poročanje na javni RTV, je podpora sankcioniranim in šikaniranim zaposlenim. Volivci in volivke so s svojimi glasovi ZA izrekli nezaupnico vodstvu Televizije Slovenije in tako imenovanemu generalnemu vodstvu RTV.

Kaj pričakujete zdaj? Mislite, da se obetajo korenite spremembe, potem ko so volivci pritrdili predlogu zakona o RTVS?

Pričakujemo najhujše. Člani vodstva RTV, ki jim bodo z uveljavitvijo novele zakona potekli mandati, vključno s programskim svetom, svojega mnenja in načina delovanja ne bodo spremenili. Že zjutraj smo bili seznanjeni ustno, da je proti nekomu sprožen disciplinski postopek in da bodo sledili drugi. Za zaposlene v informativnem programu, v uredništvu MMC in na televiziji se ne bo spremenilo nič, dokler bodo na položaju strankarsko delegirani kadri in posamezniki, ki so pripeljali javno televizijo na kolena.

Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV in dolgoletna novinarka. FOTO: Črt Piksi
Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV in dolgoletna novinarka. FOTO: Črt Piksi
Pričakujemo, da bodo vsi uradni postopki za uveljavitev zakona stekli v najkrajšem mogočem času in da bodo na položaje v novih organih RTV izvoljeni in imenovani strokovni ljudje, z velikim ugledom v družbi in s poznavanjem medija, o katerem naj bi odločali. Spremembe bodo za nas prepočasne, saj je povzročena kadrovska in tudi finančna škoda že ogromna. Odstopov ne pričakujemo, saj, po odzivih sodeč, poraženci sporočila javnosti in državljanov ne dojemajo kot nezaupnico svojemu delovanju, koliko integritete ima generalni direktor, pa se je javnost lahko prepričala v referendumski kampanji.

Mislite, da je mogoče, da se bodo v programsko shemo vrnile nekatere oddaje, ki jih je v preteklosti ukinilo sedanje vodstvo?

S profesionalnim vodstvom in uredniki je seveda to mogoče. A ne verjamem, da bi sedanje vodstvo lahko pripravilo karkoli visokokakovostnega, sodelovanja z uredništvi pri oblikovanju programsko-produkcijskega programa za leto 2023 tudi tokrat ni bilo.

Kako vi osebno dojemate stanje na nacionalki v zadnjem letu?

Zadnje leto je najhujše v moji 23-letni karieri v informativnem programu javne televizije. Vulgarnost, diskvalifikacije, diskreditacije, izmikanja odgovornosti in kolektivnemu dialogu zaznamujejo tako rekoč naš vsakdanjik. S tovrstnimi psihološkimi pritiski in kaosom vodenja programa se zaposlene načrtno izčrpava, da bi jih javno ponižali. A najslabše vodstvo do zdaj je s svojo agresivnostjo in poskusi razdora kolektivov doseglo nasprotno. RTV-jevci že dolgo nismo bili tako povezani kot zdaj, strokovno smo se podpirali že prej, zdaj pa se podpiramo še čustveno. Mnogim je podpora javnosti vrnila samozavest in ponos, ki sta jim bila s političnimi napadi in z diskreditacijami javnega medija odvzeta.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas