15. SLOVENSKA VLADA

Imamo novo vlado: parlament potrdil ministrsko ekipo Roberta Goloba

Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.
Fotografija: Izredna seja DZ na kateri bodo potrdili novo vlado 01.06.2022 FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Izredna seja DZ na kateri bodo potrdili novo vlado 01.06.2022 FOTO: Blaz Samec

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob.  

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode (ena od poslank je še vedno bolniško odsotna), SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil). 28 poslancev SDS in NSi je bilo proti.

Vseh 17 ministrov nove vlade že zapriseglo

Nova vladna ekipa bo, tako kot prejšnja, sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Primopredaja Janše in Goloba, nato ustanovna seja nove vlade

15. slovenska vlada Roberta Goloba je nasledila vlado prvaka SDS Janeza Janše, ki je po odstopu nekdanjega premierja Marjana Šarca mandat nastopila 13. marca 2020.

Predsednik vlade Robert Golob bo prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše, nato bo sledila ustanovna seja nove vlade.

Ta bo glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek.

Ne bo 100 dni miru

Golob je ob uvodni predstavitvi liste ministrskih kandidatov dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Vlada je uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric, je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo vladna ekipa delala dobro.

Po napovedih se bodo novi ministri s premierjem Golobom še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije.

Ne bo 100 dni miru

Še pred izrekanjem (ne)podpore v parlamentu, pa Golob je stopil pred poslance in javnost ter predstavil svojo ekipo.

»Žal vas ne morem več naslavljati s kolegicami in kolegi, vseeno pa mi je bila ta izkušnja dragocena,« je dejal Golob, ki je pred kakšnim tednom dobil mandat za sestavo vlade. Povedal je, da so sledili konceptu raznolikosti, vlada, ki je pred njimi, pa da je vlada dveh svetov: polovico sestavljajo izkušeni politiki, polovico pa strokovnjaki.

Preberite še: 

image_alt
Znano, kdo bo postal prvi obveščevalec v državi

Zakaj izkušeni politiki? Ne želijo, da bo vlada novincev potrebovala 100 dni miru, ker vedo, da jih ne bodo dobili. Zakaj ne? Ker si tega miru ne moremo vzeti zaradi zaostrenih razmer. Vlada ne bo uravnotežena samo po tem, ampak tudi po spolu. »Verjamem, da je to tudi eden od razlogov, zakaj bo ena od najuspešnejših do zdaj,« je dejal Golob. Predstavil je ekipo, nastop pa končal z besedami: »Da se zahvalim vsem vam, ker ste bili tako plodni, delovni, učinkoviti, za podporo kandidatom. Jaz sem zadovoljen, da imamo tako dobro ekipo, predvsem pa se veselim bodočih tednov, mesecev, let in mandatov, za katere vem, da bo ta ekipa tudi dosegla rezultate.«

Preberite še: Desna roka ministra Šarca bo nekdanji Janšev zaveznik, Golobovi zgroženi.

V svoji predstavitvi je naštel prednosti vseh kandidatk in kandidatov. Tako je denimo izpostavil mednarodne izkušnje in bogato kariero v Evropskem parlamentu kandidatke za ministrico za zunanje zadeve Tanje Fajon. Luka Mesec bo po njegovih besedah zaradi aktivnosti na področju socialnih pravic in borbe za pravično državo dober minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poudaril je pretekle izkušnje kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca z vodenjem vlade, pred tem pa tudi občine. Izkušnje v slovenskem in mednarodnem prostoru ter jasna in odločna stališča bodo po njegovih besedah kandidatki za ministrico za pravosodje Dominiki Švarc Pipan pomagale pri vračanju veljave pravni državi.

Kandidat za ministra za infrastrukturo Bojan Kumer ves čas niha med gospodarstvom in izvršno oblastjo ter ima občutek za zakonodajo, je dejal Golob. Naloga kandidatke za ministrico za notranje zadeve Tatjane Bobnar bo po njegovih besedah depolitizacija policije, pri čemer ji bo koristilo dobro poznavanje policijskega ustroja.

Predstavil je tudi druge ministrske kandidate, kot zadnjega kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana: »Ne samo, da je izjemen človek, pač pa je eden redkih, ki so si pred leti upali povedati, da sistem ne deluje.«

Seja se je sicer začela z minuto molka v spomin na tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki je v ponedeljek umrl v 109. letu starosti.

DZ je na začetku seje potrdil predlog mandatno-volilne komisije, da v času dokler poslanec Robert Golob, ki so ga 25. maja izvolili za predsednika vlade, opravlja funkcijo predsednika vlade, funkcijo poslanca DZ opravlja dosedanji župan občine Borovnica Bojan Čebela.

V opoziciji kritični do ministrskih kandidatov in dela programa nove vlade

Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta v ločenih predstavitvah stališč poslanskih skupin izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov bodoče vlade. Med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti. Poslanci omenjenih strank ministrske ekipe na današnji seji DZ po pričakovanjih tako ne bodo podprli.

Anže Logar (SDS) je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS uvodoma spomnil na prizadevanja mandatarja Roberta Goloba po hitrem oblikovanju vlade. »Moje osebno mnenje je, da je bolje nekatere stvari dvakrat premisliti,« je dejal in pojasnil, da ima v mislih predvsem kadrovske rešitve, ki jih predstavlja bodoča Golobova vlada.

Meni, da bodo novi vladi po potrditvi njenega mandata mediji naklonjeni, kar bo škodilo Sloveniji. 

Vida Čadonič Špelič (NSi) je v predstavitvi stališča poslanske skupine NSi poudarila, da Slovenija zaradi prihajajočih izzivov potrebuje trdno vlado in izkušene ministre, ki so strokovnjaki na svojem področju. »Vprašanje je, če bomo tako vlado dobili. V NSi se bojimo, da ne,« je dejala.

Zaslišanja kandidatov so po njenih besedah pokazala velike razlike med kandidati - nekateri so pokazali strokovnosti, drugim pa je primanjkovalo znanja in kompetenc. Zaslišanja so po oceni poslancev NSi pokazala obstoj več verzij oz. interpretacij koalicijske pogodbe.

Kritični so do nekaterih elementov koalicijske pogodbe in »napovedi izrazito levega krila nove vlade, ki napoveduje nove socialistične eksperimente in tiho nacionalizacijo premoženja«. Nova vladna koalicija po besedah poslanke kot rešitev za vsak problem navaja uvedbo novega davka, kar v NSi ocenjujejo kot problematično.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije