MLADIČKA

Radža in Sultan na svet spravila malo Ramo

Prav na valentinovo sta dvogrbi kameli v Prekmurju dobili mladičko.
Fotografija: V živalskem vrtu je na ogled okrog 60 vrst živali, med njimi kapibare. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V živalskem vrtu je na ogled okrog 60 vrst živali, med njimi kapibare. FOTO: Oste Bakal

Ne zgodi se pogosto, da bi eksotična žival, ki je mimogrede še zelo ogrožena, daleč od domovine na svet spravila naraščaj. A prav to se je zgodilo v živalskem vrtu Sikalu ZOO v Boračevi, kjer se je dvogrbima kamelama, mami Radži in očetu Sultanu, skotila čudovita mala Rama. In to prav na praznik zaljubljenih – valentinovo. Gospodar živalskega vrta Sikalu ZOO Todor Mitev - Tomi pravi, da imajo v njegovi družini živali raje kot vse drugo, zato so se nove članice izjemno razveselili.


»Sultan in Radža sta dobila deklico, ki smo ji dali ime Rama. Ponosen sem, da sem bil ob tem čudežu zraven, čeprav sem tisti dan bolj malo spal,« pravi bradati Tomi. Obljublja, da bo prikupna kamelica (na fotografijah je stara štiri ure, op. p.) na ogled marca, saj zdaj tako kot njeni starši potrebuje mir.

Dvogrbe kamele so velika zanimivost zasebnega živalskega vrta Sikalu ZOO. FOTO: Oste Bakal
Dvogrbe kamele so velika zanimivost zasebnega živalskega vrta Sikalu ZOO. FOTO: Oste Bakal
Mitev je še povedal, da so dvogrbe kamele (Camelus Bactrianus) prava redkost, zato je pravi čudež, da je Radža povrgla sredi Prekmurja. »Gre za zaščitene živali, ki so na rdečem seznamu ogroženih vrst. Dvogrbe kamele izvirajo iz Azije in puščava Gobi, ki se razteza v Mongoliji in Kitajski, je njihovo zadnje zatočišče. Divjih avtohtonih kamel na svetu pa je samo še za eno večjo čredo, ki šteje 60 primerkov. Dobro prenašajo mraz, saj temperatura v njihovem okolju pade tudi pod –40 stopinj Celzija. Mongoli so udomačene uporabljali za transport. Gre za izjemno velike in vzdržljive živali. Odrasle tehtajo tudi do 1200 kilogramov.

Ponosni smo, da imamo v našem živalskem vrtu tako redkost,« navdušenja kar ne more skriti Tomi, ki je ponosen tudi na svoj naraščaj, po katerem je živalski vrt tudi poimenoval. »Sikalu – to so začetnice imen mojih treh otrok: Si – Sinaj, ka – Kalina, lu – Luna

Družinico bodo javnosti pokazali marca. Zdaj potrebuje mir. FOTO: Oste Bakal
Družinico bodo javnosti pokazali marca. Zdaj potrebuje mir. FOTO: Oste Bakal
Kot še poudari, je cilj njihovega živalskega vrta ohranitev, skrb in gojenje živali ter vzgoja in izobraževanje ljudi, ki so ali še bodo postali ljubitelji živali. »Zato so naši obiskovalci predvsem otroci, ki jim želimo približati naravo in živali. K nam pa prihajajo tudi tisti, ki potrebujejo nasvet, kako najti stik in zaupanje med živaljo in človekom. Današnji človek izgublja stik z naravo in zato stik s samim seboj. Na posestvu se otroci učijo, kako ravnati z živalmi, kakšen prostor potrebuje žival za lepo življenje, naučijo se tudi, da žival potrebuje ljubezen, zaupanje, spoštljiv odnos ... Ko otrok spozna naravo z vsemi čutili, razvije pozitiven odnos do nje. Kar doživimo kot otroci, ostane v našem spominu vse življenje, najsi gre za zvoke, vonje ali podobe. Današnji malčki veliko bolje poznajo melodije na mobilnih telefonih kot petje ptic. Da bi jim približali naravo, ponujamo izkustveno učenje tako za posameznike kot za skupine iz vrtcev in šol,« sklene lastnik Sikalu ZOO, kjer je na ogled okrog 60 vrst živali.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije