V ŽENEVI

Putin in Biden dosegla preboj

Srečanje končano prej, kot je bilo predvideno.
Fotografija: Srečanje voditeljev dveh velesil v Ženevi. FOTO: Sputnik Via, Reuters
Odpri galerijo
Srečanje voditeljev dveh velesil v Ženevi. FOTO: Sputnik Via, Reuters

V Ženevi se je pozno popoldne končalo prvo srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Srečanje je trajalo približno tri ure in pol, so sporočili iz Bele hiše.

Predsednika sta imela po pogovorih ločeni novinarski konferenci, najprej Putin, nato Biden. Putin je povedal, da so se ZDA in Rusija dogovorile, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu. Kdaj točno naj bi se to zgodilo, je po njegovih besedah le tehnično vprašanje. Pogovore je označil za konstruktivne.

Ob zaostrovanju odnosov med državama je Rusija svojega veleposlanika v Washingtonu Anatolija Antonova marca poklicala na pogovore v domovino. Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan pa je aprila odpotoval v ZDA na posvetovanja, potem ko je Moskva »priporočila«, naj zaradi naraščajočih napetosti v odnosih med Rusijo in ZDA državo začasno zapusti. Rusija je sicer spomladi v odgovor na ameriške sankcije izgnala več ameriških diplomatov.


Biden: Človekove pravice bodo vedno na mizi


Biden je Putinu dal vedeti, da bodo ZDA še naprej obsojale kršitve človekovih pravic v Rusiji. Človekove pravice bodo vedno na mizi, je dejal po srečanju in dodal, da je Putina tudi posvaril pred kakršnim koli vmešavanjem v ameriško demokracijo. Potrdil je, da sta se s Putinom dogovorila, da bosta Washington in Moskva začela posvetovanja o kibernetski varnosti. Pri tem je Biden ruskega kolega opozoril, da kritična infrastruktura v nobenem primeru ne sme biti tarča kibernetskih napadov.

Odnosi med ZDA in Rusijo morajo biti stabilni in predvidljivi, je po srečanju s Putinom dejal Biden, ki je ton pogovorov z ruskim kolegom ocenil kot dober in pozitiven.


Krajše srečanje


Srečanje v vili La Grange je trajalo manj časa, kot sta napovedovali obe strani; ruska delegacije naj bi se pripravila na vsaj štiri do pet ur pogovorov.

Srečanje ob Ženevskem jezeru je bilo prvi vrh dveh predsednikov, odkar je Biden januarja nastopil funkcijo. Pred natanko 20 leti pa se je Putin prvič srečal s tedanjim novim predsednikom ZDA Georgem W. Bushem, in to prav pri nas na Brdu pri Kranju.

image_alt
Ksenija Benedetti se spominja: Tudi tisto grozno frizuro sem kmalu zamenjala (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije