Psa ogrizla prostovoljca, ki sta na dom prinesla hrano

Napadla sta ga, ko je prinesel paket pomoči.
Fotografija: Na intenzivnih oddelkih se zdravi 31 ljudi. FOTO: IGOR MODIC
Odpri galerijo
Na intenzivnih oddelkih se zdravi 31 ljudi. FOTO: IGOR MODIC

Med epidemijo na Karitasu redna delitev pomoči za 44.000 socialno ogroženih gospodinjstev po Sloveniji poteka nemoteno. V zadnjih tednih je pomagalo več kot 1500 prostovoljcev, rednim so se pridružili še novi, predvsem mladi in delovno še aktivni. Po nekaterih krajih so se v pomoč pri deljenju hrane in higienskih pripomočkov vključili tudi skavti, oratorijski animatorji, mlajši duhovniki in člani drugih skupin v župniji.

Proti lastniku psov bodo ukrepali. FOTO: Guliver/Getty Images
Proti lastniku psov bodo ukrepali. FOTO: Guliver/Getty Images

Minuli petek so pakete po domovih v Škofljici nosili odrasli skavti, pri tem pa sta enega od prostovoljcev napadla in pogrizla psa. Napad je potrdil župan Škofljice Ivan Jordan: »Kot župan obžalujem in sem ogorčen nad neljubim dogodkom, ki se je zgodil zaradi napada dveh spuščenih psov na našega prostovoljca. Zelo sem razočaran nad neodgovornostjo lastnikov psov, da te pustijo brez nadzora,« nam je povedal.

Prostovoljca so odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer so ga oskrbeli, mu zašili rano. »Naš prostovoljec je že v domači oskrbi in pohvalno je, da je kljub poškodbam še vedno pripravljen pomagati,« je za Slovenske novice povedal Jordan in poudaril: »V ponedeljek bomo prek občinskega glasila Glasnik z dogodkom seznanili občane in zahtevali od vseh lastnikov psov, da zanje poskrbijo, da bo delo prostovoljcev nemoteno potekalo. Lastnika psov, ki sta napadla prostovoljca, bomo ovadili pristojnim organom.« Jordan si ne želi, da bi bilo delo prostovoljcev zaradi neodgovornih lastnikov psov ogroženo in posledično prekinjeno.

Občani, pravi župan, se večinoma držijo reda, sodelujejo, za vse bodo priskrbeli maske, večinoma pralne, ki jih pridno šivajo šivilje. Jordan je zadovoljen, da imajo v občini le dva okužena, zlasti pa je vesel, da ni nobene okužbe v tamkajšnjem domu za starejše, ki so ga pravočasno zaprli.
 

Še najmanj 2 do 4 tedne

»Ugodni kazalniki nas ne smejo zaslepiti. Stroge samoosamitvene ukrepe in ohranjanje fizične distance bomo morali vzdrževati še naprej, še najmanj dva do štiri tedne,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin. »Tudi ko bomo začeli uvajati ukrepe popuščanja, bodo morali biti ti res dobro premišljeni in odmerjeni, korak za korakom, z zavedanjem, da bomo morali še nekaj časa živeti tako z virusom kot epidemijo.«


Zaradi sprejetih ukrepov primeri ne naraščajo pretirano, je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović, vendar s situacijo ne moremo biti zadovoljni: »Krivulje nam ni uspelo obrniti navzdol. Epidemija se vendarle ne umirja. Prej ko jo bomo obrnili navzdol, prej bomo iz akutnega epidemičnega obdobja in prej se bo naše življenje normaliziralo.« Dodaja, da število obolelih ni toliko naraslo, da bi popolnoma ustavilo delo v bolnišnicah, vsi ljudje, poudarja, so zdravljeni, kot je treba. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije