Z DVEH KOLES NA ŠTIRI

Protestniki tokrat v avtomobilih, policisti delili kazni zaradi hupanja (FOTO)

Tudi tokrat je policija popisala nekaj protestnikov.
Fotografija: Petkov protest tokrat z vožnjo okoli parlamenta. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Petkov protest tokrat z vožnjo okoli parlamenta. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Petkovi protestniki proti vladi so se danes z dveh koles preselili na štiri. Po nekaj tednih premora so se znova odpravili na ulice, zaradi omejitev, ki prepovedujejo zbiranje na javnih prostorih, pa so se po središču Ljubljane vozili v avtomobilih, »iz katerih po stališčih vse medicinske stroke nikakor ne more priti do prenosa okužb«. Pri tem tudi napovedujejo, da bodo avtomobilske proteste ob petkih izvajali do preklica oziroma do padca vlade.

Preberite tudi: Policisti opozarjajo: to vas čaka v središču Ljubljane

Med povodi za protest je med drugim šesti protikoronski zakonski paket, ki poleg pomoči gospodarstvu zvišuje kazni za organizatorje zbiranja ljudi na javnih krajih v času, ko je to zaradi epidemije prepovedano, na 1200 do 12.000 evrov. Po njihovem prepričanju gre za nesorazmerno visoke kazni, ki so posledica izrazito političnih odločitev in ne strokovnih.

Protestniki so krožili po ulicah okoli parlamenta, po poročanju TV Slovenija, jih je policija nekaj popisala, tudi zaradi glasnega trobljenja. Preverjala je tudi spoštovanje veljavnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in videonadzorovala območje.

Kazen za hupanje?

V sporočilu za medije so po protestu so v Protestni ljudski skupščini zapisali, da je policija protestnikom, ki so se sami vozili v svojih avtomobilih, napovedala, da bodo dobili kazni za nedovoljeno zbiranje. »Na vprašanje, za kakšno zbiranje naj bi šlo in kako lahko vožnja z avtomobilom po ulici vpliva na širjenje virusa, policija ni imela nikakršnih odgovorov,« so navedli.

Policija je delila tudi kazni zaradi hupanja.



Protestniki so prepričani, da je policija dobila navodila, da je treba protestnike na vsak način kaznovati, ne glede na to, da s svojimi dejanji niso nikakor ogrožali zdravstvene situacije. Protestniki so tudi napovedali, da se bodo morebitnim kaznim uprli z vsemi pravnimi sredstvi.

Posredovali na ministrstvu

Policija pa je že v popoldanskih urah posredovala v stavbi ministrstva za kulturo. »Danes okoli 15. ure smo bili obveščeni, da sta dve osebi pred zgradbo na Maistrovi ulici v Ljubljani razprostrli transparent, po nekaj minutah pa kraj zapustili. Policisti identiteto oseb še ugotavljajo, prav tako o dogodku še zbirajo obvestila in bodo po vseh ugotovljenih dejstvih ustrezno ukrepali,« poroča PU Ljubljana.

Protest kulturnikov pred ministrstvom za kulturo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Protest kulturnikov pred ministrstvom za kulturo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije