MARAKEŠKA DEKLARACIJA

Prometni kaos: jezni protestniki blokirali vhod v DZ

Protestniki pred parlamentom ohromili ljubljanske ulice. Protest je potekal pred državnim zborom.
Fotografija: Fotografija je simbolična. Bila je posneta pred državnim zborom 21. novembra, ko so protestirali proti marakeški deklaraciji. FOTO: T. V.
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. Bila je posneta pred državnim zborom 21. novembra, ko so protestirali proti marakeški deklaraciji. FOTO: T. V.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem Trgu republike so potekali protesti, ki so ohromili promet pred državnim zborom (DZ), protestniki so blokirali tudi vhod. Tam je bilo 200 do 250 ljudi. 

Protestniki so prečkali cesto v zastavami in se vozili z avtomobili, zato so ustavili promet pred parlamentom. Sodeč po transparentih, so se zbrali tako nasprotniki dogovora ZN o migracijah, ki so ga danes podprli v maroškem Marakešu, kot tudi protestniki po vzoru rumenih jopičev v Franciji. Eden od njih je zatrdil, da ne ustavljajo prometa. »Vem pa, da so bili pozivi, naj se izvede spontani protest na malce drugačen način, ne le z izjavami. Protestiramo že dlje časa, pa nimamo pravega sogovornika pri nobeni instituciji,« je pojasnil. Kot je ocenil, se je na protestu, ki da ga je organiziralo gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije, zbralo okoli 300 ljudi.

Med protestniki, ki nasprotujejo podpisu dogovora ZN o migracijah, je bil tudi Vili Kovačič. Kot je povedal, protestirajo zaradi dogovora, a tudi zaradi drugih problemov, med katerimi je izpostavil demokracijo in volitve. »Štiri predsednike sem v pismu pozval, naj resno vzamejo odločitev ustavnega sodišča, ki je določilo, da je treba narediti sanacijo demokratičnih standardov, zakonov o demokraciji in volitvah. Dalo je rok eno leto, a od takrat se še nihče v parlamentu ni dotaknil te teme. Rok bo potekel 15. januarja.«

Ob 12. uri so bili na trgu predstavniki sindikatov, ki so z mirno manifestacijo opozorili, da so tudi delavske pravice sestavni del človekovih pravic, nato pa jih je sprejel predsednik DZ Dejan Židan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije